Новини за Театър

Раздадоха театралните награди
Раздадоха театралните награди "Икар" за 2009 година
Публикувана от:

Наградата за Режисьор на 2009 година грабна Иван Добчев за работата си върху спектакъла "Лазар и Иисус" в Театрална работилница "Сфумато". Призът за Главна мъжка роля отиде при Ленко Гурков за изпълнението му в "Радост за моето сърце" на ловешкия театър, а при дамите..

"Аз също съм Катрин Деньов", твърдят от "Сфумато"
Публикувана от:

Основната тема, която третира "Аз също съм Катрин Деньов" (Moi aussi je suis Catherine Deneuve) е "неспособността на човека да възприеме себе си такъв, какъвто е" или казано с други думи "живот на заем, в някакъв друг образ". Пиесата разкрива универса на човешките взаимооотношения, неразбирателствата,..

Модерен театър дебютира с
Модерен театър дебютира с "Клас" на Ивайло Христов
Публикувана от:

Постановката "Клас" е базирана на сценария на едноименния филм на Илмар Рааг. Главните роли в нея поверени на Искра Ангелова, Кристина Янева, Пламен Сираков, както и на абсолвенти от класа на проф. Пламен Марков в Натфиз. Пиесата е част от програмата "Стартът на младите" - първият проект на новосформирания..

Пантомима и Theatredreams на сцената на Сатиричен театър
Пантомима и Theatredreams на сцената на Сатиричен театър
Публикувана от:

Сценарият и режисурата на двата спектакъла е дело на самия Александър Илиев. Спектакълът "Homo Ludens" ще се играе на 5 декември, а пиесата "Просветление" ще бъде достъпна за зрителите в Старичен театър на 23 декември 2008 г. "Театърът на мечтите" е основан през 1999 г., а негов артистичен директор е..

"Комеди-Франсез" с два спектакъла в Народния театър
Публикувана от:

Спектакълът, който постоянната театрална трупа ще представи, обединява две пиеси - "Празникът" от Спиро Шимоне и постановка на Галин Стоев и "Претенциозните глупачки" от Молиер и постановка на Дан Джемет. Визитата на "Комеди-Франсез" у нас е по повод френското председателство на Европейския съюз. В рамките..

Jane Fonda се завръща на Бродуей
Jane Fonda се завръща на Бродуей
Публикувана от:

Мюзикълът, който е написан и режисиран от Моисес Кауфман (Moises Kaufman), разказва за запалена изследователка на Бетховен. "Много се радвам, че ще участвам в тази пиеса", каза Фонда в официално изявление. "Няма търпение да се завърна на сцената. Все пак минаха повече от 40 години!", допълни звездата...

Камен Донев обединява музика и театър с шоу в НДК
Камен Донев обединява музика и театър с шоу в НДК
Публикувана от:

На сцената в столичната зала, заедно с Камен Донев, ще се качат още Мариана Попова, Стоян Янкулов – Стунджи, Михаил Йосифов, формация "Ева квартет", оркестър "Карандила" и много други. Специални гости на спектакъла са и танцьорите от народния ансамбъл "Филип Кутев". Основният акцент в двучасовия..

Мариус Куркински с нов режисьорски спектакъл
Мариус Куркински с нов режисьорски спектакъл
Публикувана от:

Сценографията и костюмите на пиесата са дело на Петя Стойкова. В постановката участват актьорите Албена Атанасова, Христина Караиванова, Мая Драгоманска, Антони Аргиров, Александър Кадиев и др. "Тази пиеса е пророчество на абсурда. Човекът ще се самоанализира, но още е рано. Сега той ще изпълнява мечтите..

Провокативна пиеса стъпва премиерно на Балканите
Провокативна пиеса стъпва премиерно на Балканите
Публикувана от:

Театралната продукция "Полароид сторийз" е вдъхновена от интервюта с млади проститутки и клошари, живеещи на изоставен кей в Ню Йорк. Актьорският състав на пиесата включва Андрония Попова, Антоний Аргиров, Веселин Анчев, Даниел Рашев, Елен Колева и други. "Полароид сторийз" е първият български спектакъл,..

Раздадоха наградите
Раздадоха наградите "Аскеер 2008"
Публикувана от:

Началото на церемонията "Аскеер 2008" обявиха актьорите Милен Миланов и Васил Михайлов. Водеща на вечерта бе актрисата Таня Иванова, а всички награди бяха връчвани от миналогодишните им носители. Със статуетки, изработени от скулптура Георги Чапкънов, бяха отличени Мариана Жикич за "Водеща..

Раздадоха наградите
Раздадоха наградите "Икар 2008"
Публикувана от:

Специалната награда Икар за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света получиха актьорите Нина Димитрова и Васил Василев – Зуека във връзка с 15-годишнината от създаването на театър "Кредо". Награда за изключителен творчески принос в българския театър получи..

Shrek ще пее на Бродуей
Shrek ще пее на Бродуей
Публикувана от:

Все още няма официална информация от компанията DreamWorks Theatricals кой ще изиграе ролята на огрето и неговия приятел - Mагарето. В принцеса Фиона ще се превъплъти актрисата Сътън Фостър (Sutton Foster), участвала в мюзикъли като "Thoroughly Modern Millie", "Little Women" и "The Drowsy Chaperone"...

Балшой театър отваря врати през 2009 г.
Балшой театър отваря врати през 2009 г.
Публикувана от:

Театърът затвори врати през 2005 г. за ремонт, тъй като имаше опасност от срутване на сградата. "Планираме да отворим врати на 1 ноември 2009 г. с операта на Глинка "Руслан и Людмила", каза в официално изявление Михаил Швудкой, началник на Руската федерална агенция на културата. Повече от 1000 души работят..

Обявиха номинациите за наградите
Обявиха номинациите за наградите "Икар 2008"
Публикувана от:

Комисията, която работи по номинациите беше излъчена от Гилдията на театроведите и драматурзите към Съюза и беше в състав Светла Бенева, Богдана Костуркова и Розалия Радичкова. Носителите на наградата по традиция ще бъдат обявени на официална церемония на 27 март - Световния ден на театъра. Номинираните..

София вече си има и
София вече си има и "Модерен театър"
Публикувана от:

Името на театър е "Модерен театър" и ще се намира в сградата на бившия Дом на българо-съветската дружба. Театърът ще разполага с две напълно модерни и обновени зали, където ще се играят постановките, както и с кабаре. Георги Лозанов и Стефан Данаилов пожелаха успех на новия театър. Снимка: Avtora.com Водещ..