Жан-Пол Сартр под открито небе в Античния театър на Пловдив

Pinterest LinkedIn +

Представлението „Мухите“ ще превърне Античния театър в Пловдив във философска арена

Театралното философско приключение „Мухите“ – интерпретация на Жан-Пол Сартр – пристига в Пловдив! Представлението е част от лятното турне на Шуменския театър на някои от най-големите летни сцени в страната.

На 30 август 2023 от 20:30 часа Античният театър ще приюти смелата интерпретация на древногръцкия мит за Електра на актьорите от театър „Васил Друмев“. Под умелата режисура на Дамян Тенев пиесата на Сартр успява умело да насочи вниманието на публиката към важни за добруването на личността и обществото теми.

Сартр твърди, че „човек е осъден да бъде свободен”. Никой няма власт над нас, докато ние не изберем да му дадем тази власт. Свободата е дар, но и бреме, тя е отговорност.

„Обществото ни има огромна нужда да се докосне до текстовете на Сартр по един нов начин – съвременно интерпретирани от артистите на театъра, при това - под открито небе, в Античния театър, където изкуството се чувства у дома си. Каним всички пловдивчани и гости на града на пътешествие в света на Жан-Пол Сартр“ – споделя директорът на Шуменския театър Илия Атанасов.

"Мухите" (подобно на основната идея на екзистенциализма) има за цел да предаде на хората, че силата на царете и боговете се основава само на факта, че хората не знаят, че всъщност са свободни. Свободни да вземат сами решения, да вървят по своя път, вместо да обвиняват за всичко някой авторитет и така да прехвърлят отговорността. Това е много повече от пиеса – Сартр призова към съпротива!

Какво разказват актьорите, пресъздаващи „Мухите“ вижте тук: https://www.facebook.com/theatershumen/videos/307465018396193

„МУХИТЕ” от Жан-Пол Сартр
Режисьор: Дамян Тенев
Сценография и костюми: Величка Джамбазова
Участват: Стоян Радев – гост актьор, Пламен Петков, Вилиана Димитрова, Кольо Стайков, Александра Михайлова, Росен Караджов, Антония Велева, Валентин Ченков, Валери Зарков, Веселин Бърборков, Димитрия Милушева, Катрин Лалова, Никола Орешков, Светлин Иванов, Виктория Иванова, Наталия Георгиева, Виктория Стрильова.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.