Жан-Пиер Мартинез пристига в Шумен за премиера на „Търси се автор“

Pinterest LinkedIn +

Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“ отбелязва Световния ден на театъра с премиера на най-новото си заглавие – комедията „Търси се автор“

В Световния ден на театъра, 27.03.2024 г., от 19:00 ч. на Камерната сцена в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще се състои премиерата на спектакъла „Търси се автор“ с реж. Илия Виделинов. Специално за премиерата от Франция в Шумен ще пристигне и авторът на пиесата – Жан-Пиер Мартинез.

По-рано същия ден, от 16:00 часа в Заседателната зала в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, ще се проведе пресконференция с Жан-Пиер Мартинез и творческия екип, участващ в реализирането на спектакъла „Търси се автор“.

Жан-Пиер Мартинез е един от най-успешните съвременни европейски драматурзи. Автор е на 101 комедии, които завладяват със своите колоритни персонажи, познати ситуации, смешни обстоятелства и дълбоки изводи. Пиесите му се радват на многобройни постановки - Мартинез може да се похвали средно с 350 реализирани спектакъла по негови текстове годишно. Сюжетите в комедиите му често засягат трагикомични ситуации, свързани с безработицата, семейни сбирки, погребения или пък болнични посещения.

„Търси се автор“ на Жан-Пиер Мартинез цели да осмисли един хипотетичен период от нашето съществуване. Да надникне зад завесата на „Какво щеше да се случи, ако беше станало така?“. Да изследва човешкото желание да бъде играещ. Да проследи границите на самотата. Дълбоките теми, преплетени в текста, са представени посредством извънредно лекото и хапливо перо на френския драматург Жан-Пиер Мартинез, който владее световните комедийни сцени през последните години.

„Търси се автор“

Автор Жан-Пиер Мартинез
Превод и режисура Илия Виделинов
Адаптация Десислава Василева
Музика Добромир Кисьов
Участват: Антоана Петрова, Борислав Вълов (Ei Bo), Виктория Стрильова, Димитрия Милушева, Катрин Лалова

FB: https://fb.me/e/4VJg5RlbR
Билети: https://entase.to/pB
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.