Александър Морфов постави пиеса в Черна гора

Pinterest LinkedIn +

На 1 ноември 2023 г. в чест на 70-тата годишнина на Националния театър на Черна гора, съвпадаща и с българския празник Деня на народните будители, беше представена пиесата "Посещение" на българския режисьор Александър Морфов. Премиерата в Подгорица е планирана в споразумение между министрите на културата на Република България и Черна гора, подписано в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) през декември 2022 г. 


Почетни гости на спектакъла са били настоящият президент на Черна гора Яков Милатович, бившият държавен глава Филип Вуянович, новият и предишният министър на културата, съответно Тамара Вуйович и Маша Влаович, представители на дипломатическия корпус, културните и делови среди. От страна на посолството на Република България в Подгорица постановката уважиха посланик Стефан Димитров и г-н Димитър Тучков, ръководител на СТИВ-Подгорица, съобщават от посолството на Черна гора.

Спектакълът "Посещение" е по мотиви от пиесата „Посещение на старата дама“ на Фридрих Дюренмат. Сценографията е на Никола Тороманов, а музиката в това зрелищно представление е подбрана от Морфов. В центъра на спектакъла е възрастна милиардерка, която се завръща бедния си роден град, след като преди години го е напуснала като бременно момиче. Трупата на черногорския театър извървява пътя от бравурната комедия до трагичния, фино поднесен разказ за победата на алчността над човещината и любовта, съобщава БНР. 

Националното радио предава от мястото на събитието и съобщава, че Народният театър в Подгорица е бил пълен. Уточнява се още, че представлението е било планирано отдавна, но работата по него е била прекъсната от пандемията.

Снимка: https://www.facebook.com/BGEmbassyMNE

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.