Камен Донев не издържа на унижението и се отказа от представлението "Животът е прекрасен" в Народния театър

Pinterest LinkedIn +

Актьорът Камен Донев спира да играе в постановката "Животът е прекрасен" в Народния театър "Иван Вазов" след продължителен конфликт с новия директор на театъра Васил Василев.

"Животът е прекрасен" е представление, което от години се радва на голям интерес от страна на театралната публика. Негов режисьор е Александър Морфов, а за превъплъщението си в главната роля на Семьон Подсекалников актьорът Камен Донев получи наградите "Икар" (2013 г.) и "Аскеер" (2012 г.).

Донев обясни решението си да се откаже от участието си в това представление с уведомление във Фейсбук, което гласи: 


УВЕДОМЛЕНИЕ
Скъпа моя, уважаема публика!
Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението "Живота е прекрасен" поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра. След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля...

Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!

Благодаря ви за аплодисментите. Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър "Иван Вазов" при други обстоятелства и друго ръководство.
Ваш, Камен Донев

Уведомлението идва малко след като нови нареждания на ръководството принудиха някои актьори да влизат в театъра със специален бадж с надпис "Гост-посетител". На това унижение бяха подложени всички, които играят в "Народния театър", но не са на щат в трупата.
Камен Донев позира с унизителния бадж

Същият пропускателен режим е бил приложен и спрямо актьора Теодор Елмазов, който също се възмути в социалните мрежи: „Днес съм гост посетител на народния театър! Гостувам за участие в представлението „Животът е прекрасен“ с реж. Ал. Морфов! Ще бъда гост посетител и през втората седмица на юли за две представления на „Животът...“ и три на „Хъшове“! Надявам се да не преча, ще бъда тих в коридора, няма да ползвам асансьора, само гримьорната, обличам костюма и играя, а след представлението бързо ще напусна сградата, в която имах 30 сезона!“.

Странното нововъведение е изобретено малко след като актьорите Албена Колева, Валери Йорданов, Камен Донев, Рени Врангова, Теодор Елмазов и др. застанаха твърдо на страната на Александър Морфов и защитиха режисьора, който протестира срещу тогавашния новоназначен пиар на театъра Велислава Кръстева, за което Avtora.com вече писа. В крайна сметка Василев уволни дисциплинарно главния си режисьор, въпреки че няколко месеца по-рано спечели конкурса за директорския пост именно с обещанието, че ще върне Морфов в театъра. По-късно и Кръстева беше помолена да напусне поста си, а директорът на театъра в момента съди Камен Донев за обида. Драматичният развой на събитията обаче очевидно продължава.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.