Захари Карабашлиев напуска Народния театър след скандала с Александър Морфов

Pinterest LinkedIn +

Писателят Захари Карабашлиев е подал оставка от поста главен главен драматург на Народния театър, съобщи "Площад Славейков". Решението му идва, след като министърът на културата Велислав Минеков призова директора на националната културна институция да уволни всички политически фигури в театъра.

Повод за този призив стана реакцията на една от емблемите на театралното изкуство у нас - режисьора Александър Морфов - срещу демонстрациите на политически пристрастия от страна на новоназначената пиарка на театъра Велислава Кръстева, за което Avtora.com писа

"Това ме тревожи и аз не бих искал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение може би по някакъв начин представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени", каза Велислав Минеков, цитиран от БГНЕС. Той настоява „да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти“.

Предполага се, че Карабашлиев е решил да напусне доброволно, тъй като той е сред учредителите на политическата партия "Да, България". Официален коментар от писателя по случая обаче до момента няма.

Аз държа на присъствието на актьора Александър Морфов в Народния театър и за съжаление, вследствие на събитията, той е силно разколебан от желанието си за присъствие там. Това би било щета, голяма щета. Естествено има мълчание сред неговите колеги, а мълчанието понякога струва злато в буквалния смисъл на думата, тъй като разбрах за едно небивало покачване на заплатите на артистите в състава“ - коментира още Минеков и уточни, че една част от тях получават месечно възнаграждение от 5000 лева, което според него е смущаващо.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.