I, Don Giovanni на Carlos Saura открива Киномания 2009

Pinterest LinkedIn +

Заедно с падането на листата, есента традиционно ще доведе и 23-тото издание на фестивала Киномания.

И тази година в продължение на 3 седмици ще ни паднат горещи премиери, фестивални хитове, ексклузивни премиери и класически филмови шедьоври.

Освен тях организаторите обещават любопитни новости в програмата, както и първата панорама на детски кинофилми, късометражно кино и шедьоври, събрали в едно театралната и  киносцена. 

23-та Световна  кинопанорама започва на 13-ти ноември,  в зала 1 на НДК с българската премиера на най-новия филм на режисьора Карлос Саура  - „Аз, Дон Жуан”.

И след като предложи уникалната си версия на „Кармен“, режисьорът ще ни покаже поредния си филм, свързващ по уникален, драматичен и експресивен начин музиката и киното.

„Аз, Дон Жуан” пресъздава света на един от най-харесваните световни композитори в изтънчен разказ, проследяващ раждането и съдбата на една от най-известните му опери - “Дон Жуан”.

В центъра на историята, обаче не е Моцарт, а неговия либретист Лоренцо да Понте, работил с маестрото по оперите “Сватбата на Фигаро”, „Така правят всички” и “Дон Жуан”.

Самият живот на Лоренцо да Понте прилича много на опера. Принуден да смени еврейската си вяра с християнството заради женитба, Лоренцо работи известно време като свещеник, намира си любовница и става баща.

Порицанието на властите го провокира да отвори бордей, след което е изгонен от Венеция.

И се мести във Виена, където открива Моцарт и страстта си към операта. Така се ражда един неповторим творчески тандем, създал музикални шедьоври, които будят възторг и днес.

Сподели.