10 стъпки за откриване и преодоляване на Фейсбук зависимост

Pinterest LinkedIn +

Макар че пристрастяването към Фейсбук не е признат от медицината термин, реалността показва, че то се превръща във все по-голям проблем за много потребители на социалната мрежа.

Фейсбук е най-използваният и известен сайт за социални контакти, като почти половината от неговите потребители го посещават всеки ден. Някои дори прекарват толкова много часове онлайн, че времето не им стига за нищо друго: работните задачи остават несвършени, а семейството и приятелите в реалния свят – пренебрегнати. Макар че "Фейсбук зависимост", или "пристрастяване към Фейсбук", не е признат от медицината термин, реалността показва, че то се превръща във все по-голям проблем за много потребители на социалната мрежа.

Ако сте установили, че свързването, споделянето и ученето чрез Фейсбук е вашият начин за общуване, възможно е да страдате от Фейсбук зависимост. С тази статия не искаме да ви накараме да спрете да се забавлявате в социалната мрежа. Нашата цел е да ви помогнем да установите дали сте зависими от Фейсбук и да откриете по-конструктивни начини за неговото използване.

Разпознайте симптомите на Фейсбук зависимост

Макар че засега лекар няма да ви постави диагноза "Фейсбук зависимост", пристрастяващото поведение може да доведе до дисфункционално общуване и обсесивно поведение. Следните признаци говорят за нездравословна нужда от Фейсбук:

 • Събуждате се и първото нещо, което правите, е да проверите стената си във Фейсбук. Това е и последното нещо, което правите вечер.
 • Нищо друго не ви вълнува или се чувствате "празни" без Фейсбук. Всичко, което искате да направите, е да прекарвате времето си във Фейсбук. Дори забравяте за работата, която трябва да свършите. Когато не сте онлайн, изпитвате физическа болка, изпотяване, прилошаване и се опитвате да се върнете онлайн. Вашата мания е станала нездравословна.
 • Не можете да прекарате повече от ден, без да използвате Фейсбук. Ако сте принудени да го направите, ви е трудно да намерите нещо друго интересно, с което да се занимавате. Търсите всякакви начини да се върнете във Фейсбук, дори това да означава да ползвате чужд компютър. Чувствате се притеснени от факта, че изпускате новите Фейсбук актуализации.
 • Дори и да не сте непрекъснато във Фейсбук, постоянната му проверка през деня е признак за натрапчиво поведение. Прекарването на повече от час дневно в социалната мрежа може да предизвика социална дисфункция.
 • Реалният ви живот не се развива толкова добре. Фейсбук представя фантастичен свят, където всичко изглежда чисто, щастливо и лесно – точно това, което вашето ежедневие не е.
 • Сънят престава да бъде важен за вас. Готови сте да останете до късно, за да сърфирате във Фейсбук. В крайна сметка се оправдавате, че вашите приятели може да си мислят, че е неприятно да сте наоколо!
 • Носталгията ви е "хванала за гушата". Когато Фейсбук се превърне в начин да живеете в миналото, това е знак, че се нуждаете от почивка. Да преосмисляте старите любови и приятелства с надеждата, че можете да определите точния момент, в който е трябвало да промените нещо, и да се опитвате да промените живота си, като си фантазирате във Фейсбук – това е стъпка назад и излишно страдание. Осъзнайте колко е важно да живеете тук и сега. Този тип носталгия е още по-опасна за настоящата ви връзка. Ако споделяте често носталгични статуси, някои познати може погрешно да разчетат поведението ви, а други – дори да ви заподозрат в афера.
 • Имате хиляди приятели във Фейсбук и все пак се чувствате самотни.

А ето и решенията:

Решете коя част от Фейсбук има стойност за вас

Каквато и да е причината да сте постоянно във Фейсбук, границите имат значение. Добре е да знаете кое ви носи полза и кое – не, това ще ви помогне да овладеете вредните навици. Дори и да искате вашето семейство да е в час с нещата, които ви се случват, ситуацията може да излезе извън контрол, ако концепцията ви за "семейство" се разшири. Когато решавате какво има стойност за вас, помислете за следното:

 • Доставя ли ви удоволствие? Дали това удоволствие е балансирано от други приятни преживявания в живота ви?
 • Чувствате ли се задължени да отговаряте на всички хора във Фейсбук, въпреки че предпочитате да не го правите?
 • Кое от Фейсбук наистина подобрява вашия личен и професионален живот?

Запитайте се какво правите във Фейсбук

Вместо просто да влизате във Фейсбук и да "попадате" под неговата магия, опитайте се съзнателно да определите какво наистина търсите там. Запитайте се каква е неговата стойност за вас – особено когато усещате, че може би малко прекалявате. В продължение на седмица записвайте какво правите във Фейсбук. Бъдете усърдни в тази задача. Купете си малък бележник и отделяйте време за актуализирането му. Ето за какво да следите:

 • Ако влизате, за да отговорите на "сръчкване", да видите обновените статуси на приятелите си или какви песни са споделили, то вие сте пристрастени към "тривия" (тривиална информация). И това никак не е благоприятно за живота ви в дългосрочен план.
 • Лутате ли се безцелно във Фейсбук? Току-що сте добавили нов приятел и преглеждате неговите приятели – какво правят и с какво се занимават; търсите някой общ приятел, когото да добавите. Ако това ви звучи познато, то пилеете безцелно времето си. Привлечени сте от лекотата на свързване във Фейсбук, без да се замисляте, че не печелите нищо.
 • Оправдавате ли се с работата си? Дори и да използвате Фейсбук за бизнес цели, може да се заблуждавате, че използвате социалната мрежа основно за бизнес. Важно е да забележите кога попадате в тази фаза и да разграничите работата от личното, както и да сложите времеви граници и на двете.
 • Този приятел наистина ли е приятел? Колко полезно е поддържането на контакт с човек, когото никога не сте срещали, но сте свързани само защото той е приятел на приятел на ваш приятел? Тези хора може да са невероятни, но ако нямате никаква реална връзка, може да са само част от нещата, които ви разсейват.
 • Дали това, което правите, е конструктивно от лична или професионална гледна точка? Бъдете честни със себе си!

Набележете си цели, които да ви помогнат за по-интелигентното използване на Фейсбук

Вместо да се откажете напълно от социалната мрежа, научете се да я управлявате правилно. Ето някои от нещата, които могат да ви помогнат:

 • Разгледайте профила си. Харесва ли ви? Честата промяна на профилната снимка показва, че твърде много се притеснявате за Фейсбук имиджа си. Ако харесвате сегашната си снимка, оставете я. Ако не, сменете я, а после се опитайте да не я променяте твърде скоро. Постоянството във вашия профил ще изгради доверие във вашето онлайн присъствие. А и ви спестява още една безцелна дейност във Фейсбук.
 • Спрете постоянно да обновявате статуса си. Ще се запитате: "Какво толкова?". Всеки път, когато го направите, той се появява на стените на приятелите ви. Защо изпитвате нужда да обявявате всеки ваш ход или всяко настроение? Много бързо това престава да бъде интересно за останалите.
 • Помислете колко често ползвате Фейсбук приложения. За да използвате приложение, трябва първо да го инсталирате в профила си. Много приложения са толкова завладяващи, че привличат потребителите в продължение на часове. Преди да добавите някое приложение, запитайте се: "Каква полза ми носи?". Ако е безполезно, помислете си какво причинявате на приятелите си, които получават покани да участват, да печелят точки и подаръци. Всеки път, когато някой получи покана, трябва да я приеме или отхвърли. Не бъдете причина за разсейването на други хора. И нека приложенията работят за вас, а не обратното. Отървете се от онези, които ви губят времето или са безсмислени.

Внимавайте със състезанието "Кой има най-много приятели?"

Ако не можете да ангажирате вниманието си с многобройните приятели, ще се почувствате раздразнени вместо удовлетворени. Комуникирайте с тези, които имате до момента.

 • Като се има предвид, че Фейсбук почти ви принуждава да добавяте нови приятели, ако сте уязвими и търсите количество вместо качество, ако се възстановявате от друга зависимост или сте емоционално наранени, тогава Фейсбук може да бъде опасен за вас. Не добавяйте нови приятели, които не познавате и не искате да познавате реално. Изтрийте тези, които нямат никакво значение за вас.
 • Фейсбук може да усили усещането ви за самота. Когато прекарвате времето си във Фейсбук, вместо да бъдете с реални хора, се чувствате още по-самотни. Използвайте социалната мрежа не за нови запознанства, а за стабилизирането на тези, които вече имате.

Опитайте се да не влизате във Фейсбук по време на някое събитие, за да видите как се справяте!

Тази статия не цели да ви накара да зарежете Фейсбук изцяло – освен ако това не е изборът, който сте направили. Изберете някакво събитие и си обещайте, че до неговия край няма да използвате Фейсбук. Можете да предупредите вашите Фейсбук приятели, че събитието наближава, но се придържайте към обещанието си и не ползвайте социалната мрежа. Някои потребители например не ползват Фейсбук по време на лятната си почивка, на семейни събития като сватба или рожден ден, по време на пътуване и т.н., за да не се разсейват.

 • Всяко подобно събитие може да наруши навика, защото тогава трябва да се съсредоточите върху някой друг, а не върху себе си. Това ще ви предпази от всякакви дреболии, които ви "залепват" за Фейсбук. По време на тази почивка помислете дали наистина изпитвате такава остра нужда да сте постоянно в социалната мрежа.
 • Освен това, когато вашите приятели знаят, че известно време няма да бъдете онлайн, ще се стараете да не ги разочаровате и няма да се изкушавате да "надниквате" случайно. Също така ще ги убедите, че сте човек, който държи на думата си.

Не е необходимо да виждате всички новини, които се появяват след последното ви влизане

Без значение колко новини виждате, постоянно излизат нови. Няма разлика между това да изпуснете публикация и тази публикация никога да не е съществувала. Важното е да видите поне един интересен пост, а не всички.

Изразът "Ще ти пиша по-късно"

Ако използвате този израз твърде често, опитайте се следващия път да го замените с "Ще се видим" или "Ще ти се обадя". И го направете!

Направете Фейсбук по-малко привлекателен!

Когато използвате Фейсбук, може да избирате какво да се появява на стената ви. Когато харесвате страници, присъединявате се към групи и скривате досадните хора, вие създавате "безопасно уеб пространство". Разчистете ненужните страници и групи, които само затрупват стената ви. Посещавайте уеб страниците, вместо да ги проверявате през Фейсбук.

***

Ако използвате социалната мрежа разумно и с мярка, няма причини да се притеснявате дали имате симптоми на Фейсбук зависимост. Ще имате още един бърз начин за връзка с вашите близки и приятели, както и достатъчно време за всички важни и интересни неща, които ви очакват в реалния свят.

Източник: https://technology.bg

Сподели.