Facebook ще блокира рекламите от страници, разпространяващи фалшиви новини

Pinterest LinkedIn +

Facebook добави още една защитна функция срещу разпространението на фалшиви новини и вирусни измами. Ако се установи, че конкретна страница споделя фалшиви истории, ще ù бъде забранено да рекламира в социалната мрежа.

Компанията ще използва техники за проверка на фактите от трети страни, за да разпознава фалшивите истории. Така, съгласно правилата, рекламодателите вече нямат право да показват реклами, които се свързват с неистинни публикации.

Ръководството на социалната мрежа твърди, че се опитва да спре случаите, при които страници, използващи реклами в Facebook, събират своята аудитория с фалшиви новини. От там уточняват, че мярката не значи закриване на адреса, а просто ограничаване на бизнес възможностите.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. различните инициативи на Facebook за борба с фалшивите новини включват наблюдение на подозрителни акаунти, разпространяващи фалшиви новини, и разпространяване на реклами във Великобритания, които помагат на хората да разпознават фалшиви новини.

В днешното съобщение компанията казва, че дезинформацията е вредна и използва тези страници за лични интереси, които целят да направят света "по-малко информиран".

Сподели.