"Уестърн" открива 35-тия фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

Pinterest LinkedIn +

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе 35-тият фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Тази година фестивалът ще бъде открит с копродукцията "Уестърн" на Валеска Гризбах, чиято премиера беше в Кан. Филмът е част от неконкурсната програма "Фокус копродукции", която ще представи пет пълнометражни филма с българско участие, заслужили световно признание през годината.

"Уестърн" е копродукция между Германия, България и Австрия, заснета в селце на българо-гръцката граница с участието на български непрофесионални актьори. Филмът разказва за група немски строители, които започват работа на труден обект в затънтен край на България. Чуждата земя събужда у мъжете жажда за приключения, но ги изправя и пред собствените им предразсъдъци и недоверие, предизвикани от езиковата бариера и културните различия. След като обиколи световните фестивали (35-и МФФ Мюнхен 2017; Йерусалим МФФ 2017; официална селекция за наградата "Лукс" 2017; 17-и T-Mobile "Нови хоризонти" МФФ, Полша, 2017; Ереван МФФ2017), "Уестърн" ще бъде видян за пръв път от българска публика на "Златна роза" 2017.

На фестивала ще се осъществи и дългоочакваната премиера за България на филма на Стефан Командарев "Посоки", който също започна фестивалната си кариера в престижния конкурс "Особен поглед" в Кан. За пръв от близо 30 години български филм спечели място в официалната селекция на Кан. На международния фестивал в Сараево "Посоки" получи специалната награда на журито за актьорския състав (Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Ирини Жамбонас, Васил Банов, Юлиан Вергов, Стефка Янорова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов и др.) "Посоки" показва преплитащите се съдби на шестима души от съвременното българско общество в шест нощни софийски таксита в рамките на 24 часа. Смъртта на един човек дава шанс и надежда за живот на друг.

Сред тазгодишните акценти на фестивала е и "¾" - игралният дебют на Илиян Метев, който взе "Златен леопард" от конкурса "Режисьори на настоящето" в Локарно и в края на септември ще се състезава в Сан Себастиан. Филмът представлява поетичен портрет на баща, син и дъщеря в последното им лято заедно. Предишният документален филм на Илиян Метев "Последната линейка на София" беше селектиран в Кан. Успехът на "¾" в Локарно тази година последва "Златния леопард" от 2016 г. за "Безбог" на Ралица Петрова, който спечели и голямата награда "Златна роза" миналата година.

Сподели.