Шест страни играят на първия Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански"

Pinterest LinkedIn +

Международен студентски театрален фестивал, който ще се проведе от 1 до 7 октомври 2017 г. в Стара Загора, ще посрещне над 80 студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България. Фестивалът "Данаил Чирпански" е съфинансиран от "International Fund for the Promotion of Culture" на ЮНЕСКО и е един от 8-те избрани проекта от общо 814 подобни от целия свят.

Участниците, тримата членове на журито, които са световно признати имена в театралното изкуство, и гостите на фестивала ще станат част от магията на представленията, изиграни от студентите от 7 театрални академии. Те ще вземат участие и в 3 ателиета, в няколко музикални събития, изложба на театрални плакати и спектакли от съпътстващата програма.

Русия гостува със студенти от две учебни заведения: Руският институт за театрално изкуство (ГИТИС) ще се представи с "Метаморфози. Гогол и Кафка", а студентите от Руския държавен университет за кинематография (ВГИК) ще ни отведат в света на двама възрастни влюбени в пиесата "Старовремски помешчици".

Кралското централно училище за сценична реч и драма от Англия ще представи мюзикъла "Копла" – завладяващата история на Ла Хитана (Циганката).

Стара Загора ще посрещне и РЕСАД – Кралската драматична академия в Мадрид, която е средище за изследвания на испанския и световния театър. Студентите на академията ще представят музикалния спектакъл "Индианската кралица" от Хенри Пърсел.

Грузинските актьори от Театралния и филмов университет "Шота Руставели" ще разкажат няколко "Истории в дланта на ръката" от японския нобелист Ясунари Кавабата. Театралната школа към Националния гръцки театър също ще бъде част от фестивала с постановка на пиесата "Агамемнон" – част от Есхиловата "Орестия".

Представител за България е класът на проф. Пенко Господинов от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Студентите ще изиграят старогръцката трагедия "Илиада" – героичен разказ за герои, битки и подвизи.

Фестивалът е създаден в памет на Данаил Чирпански, който беше отличен възпитаник на НАТФИЗ и обичан от всички колега и приятел. Дани загива в катастрофа през април 2016 г., а безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновява създаването на този фестивал, който да насърчава млади артисти.

Гостите на фестивала ще могат да гледат всички постановки с вход свободен от 1 до 7 октомври в Драматичен театър "Гео Милев", град Стара Загора. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и община "Стара Загора". 

Сподели.