С 6 дългоочаквани премиери започва 116-тият сезон на Народния театър

Pinterest LinkedIn +

С дългоочаквани премиерни постановки започва 116-тият сезон на Народен театър "Иван Вазов", съобщи на пресконференция директорът му Мариус Донкин. Само до Нова година ще бъдат представени 6 нови спектакъла, сред които "Чудаци" по Максим Горки, "Цветът на дълбоките води", с който актрисата Бойка Велкова дебютира и като режисьор, "Калигула", "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев и други.

Ръководството на културната институция си поставя за цел засилено обновяване на репертоара и обещава списъкът с нови и качествени постановки да бъде обогатен съвсем скоро.

Донкин отбеляза, че екипът на театъра разширява дейностите с редица международни изяви, със събития по повод българското председателство на ЕС, изложби и гостувания. На 18 септември ще бъде разкрита експозиция по повод 110 години от откриването на сградата на театъра, а съвсем скоро ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество с "Националната асоциация на изкуствата" на Китай. Планирани са и разговори за създаването на Балканска асоциация на националните театри, а междувременно се очаква и гостуването на брилянтния американски драматург Израел Хоровиц, който трябва да пристигне в София през октомври.

Директорът на театъра посочи, че от тази година в трупата ще се включат някои нови актьори, сред които е Радина Кърджилова. Самият той пък се връща на сцената в постановките "Крадецът на праскови" и "Господин Ибрахим".

Сред другите новини е и "топлият" още сайт на Народния театър, който ще бъде достъпен в най-скоро време. Той предлага много повече информация и възможности на потребителите, като една от специалните опции е при онлайн покупка на билет избраното място да бъде "тествано", така че зрителят да знае под какъв точно ъгъл ще вижда сцената.

Мариус Донкин сподели също, че новият сезон започва в ремонтиран за 1,5 млн. лв. театър. Има съществени подобрения в голямата и камерната сцена, както и в електрозахранването, хидравликата и климатичните инсталации в зданието.

На журналистически въпрос за причината за раздялата с главния режисьор на театъра Александър Морфов директорът обясни, че двамата не са стигали до конфронтация и оставката на Морфов се дължи на ангажиментите му зад граница, но той винаги ще бъде добре дошъл в театър "Иван Вазов", ако реши да се завърне.

Сподели.