"Кралицата в сянка": театър и интриги в двора на Краля Слънце

Pinterest LinkedIn +

"Кралицата в сянка" на Сандра Гуланд е от онези романи, в които въображението и историческите събития се препилитат в завладяващ сюжет, за да ни пренесат в една от най-интересните епохи от френската история.

"Кралицата в сянка" е истинско литературно бижу. Изкушение за всички, които обичат историческите романи, но и за всички, които обичат театъра. Сандра Гуланд е канадска писателка с американски произход, а всичките ù романи са свързани с историята на Франция.

Интересът на Сандра Гуланд към френската история е провокиран от биография на Жозефин дьо Боарне, първата съпруга на Наполеон I и императрица на Франция, която писателката прочита през седемдесетте. Вдъхновена от необикновената съдба на Жозефин дьо Боарне, Гуланд пише първата си изключително успешна трилогия романи.

Днес книгите ù са международни бестселъри – издадени са в 17 държави, а общият им тираж надхвърля един милион. "Кралицата в сянка" е четвъртият роман на Сандра Гуланд. Действието се развива в един не по-малко интересен и изкушаващ за много писатели период от френската история. Време на войни, дворцови интриги, велики владели и велики писатели.

Санда ГуландВ началото на "Кралицата в сянка" Франция е разкъсвана от войни, а Луи XIV е все още невръстен. Театрите са затворени, а странстващите актьори са в немилост. Клодет е дъщеря на провинциални актьори, които обикалят страната в търсене на препитание.

Налага им се да са изобретателни, често гладуват и не навсякъде ги посрещат радушно. Дори когато по всичко изглежда, че съдбата най-накрая им се е усмихнала и те ще играят пред самия крал, всичко се обърква, защото никой не им е казал, че представянето на дуели на сцената е забранено.

Малко след този провал Клодет и родителите ù са нападнати. За да спаси жена си и дъщеря си, бащата на Клодет влиза в неравна битка и получава рани, от които по-късно умира. След този инцидент Клодет трябва да се грижи за емоционално нестабилната си майка и за малкия си, не много умен брат. Единственото, което крепи момичето, са спомените за времето, в което родителите ù са играли в театър Маре.

В Париж Клодет не вижда блясък, а бедност, мръсотия и болести. Двете с майка ù работят какво ли не, за да спечелят поне малко пари за храна. Един ден обаче, вече пораснала, Клодет се озовава в театър Маре и дори се среща със самия Пиер Корней. 

За нейна изненада великият драматург не само помни родители ù, но дори се съгласява да вземе майка ù отново в трупата. От вълшебния свят на театъра, костюмите, декорите и почти магическите механизми, скрити под сцената, Клодет ще се озове сред интригите на кралския двор.

Щастливо стечение на обстоятелствата превръща майка ù от забравена застаряваща актриса в истинска театрална звезда, а самата Клодет се среща с млада жена, която ще промени живота ù завинаги. Атене Монтеспан е красива, богата и желана. Всъщност именно тя е новата метреса на Луи XIV. И има нужда от доверен човек, на когото да разчита, заобиколена от интригите на кралския двор.

Така Клодет, изкушена от обещанията за лукс и блясък, се съгласява да бъде лична прислужница на Атене. Скоро обаче открива, че зад богатството и добрите маниери се крият коварство, политически интриги и зловещи заговори, а да си част от света на благородниците означава да изложиш живота си на сериозна опасност.

Особено когато красивата Атене започва да губи благоволението на краля. Дали двете млади жени ще променят хода на историята? Можете да научите ТУК.

Сподели.