С книга и кафе на плажа: 5 книги, които да скриете в куфара

Pinterest LinkedIn +

Лято е и всички, които не са на море, вече мечтаят за него и правят списък с необходимите за мечтаната почивка аксесоари. Лесно е да си изберем шапка и слънчеви очила, но когато стигнем до въпроса каква книга да вземем, често се оказваме неподготвени. Ако още не сте си избрали четиво, предлагаме ви пет прекрасни заглавия, с които да разнообразите почивката си.

"Хотели, Трета стая" на Ема Марс

Прочетохте ли "Петдесет нюанса сиво"? Ако отговорът е да и сте останали доволни, то трилогията "Хотели" със сигурност ще провокира любопитството ви. След като дълго време самоличността на автора, скрит зад псевдонима Ема Марс, беше пазена в тайна, с излизането на третата част от поредицата вече се знае, че неин създател е писателят и сценарист Фредерик Марс.

Онези от вас, които вече са прочели първите две части на "Хотели", със сигурност очакват с нетърпение третата. На останалите горещо препоръчваме да си вземат и трите книги. След като дълго време се е колебала между двама братя, Анабел, амбициозна млада жена, която в първата книга допълва доходите си, работейки като компаньонка, се омъжва за Луи.

След сватбата двамата мечтаят за спокоен живот и време, в което да се отдадат изцяло един на друг. Вместо това обаче са принудени от обстоятелствата временно да се разделят. Анабел ще трябва да се справи не само с безмилостната война между Луи и брат му, но и с тайните на собственото си минало.

А всяко разкритие води до купища нови въпроси. Отношенията между персонажите стават все по-драматични, а развръзката е напълно непредвидима. Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете на намерите "Хотели, Трета стая" ТУК

"Пътуване в миналото и други новели" на Стефан Цвайг

В случай че предпочитате да посветите свободното си време на по-сериозно четиво и не държите то да е роман, сборникът "Пътуване в миналото и други новели" е прекрасен вариант. Книгата съдържа седем новели на любимеца на няколко поколения читатели Стефан Цвайг.

Австрийският романист, биограф, поет и преводач е автор на биографичните романи "Мария Антоанета", "Мария Стюарт" и "Триумф и трагедия на Еразъм Ротердамски", но и на много есета, разкази и новели. "Пътуване в миналото и други новели" е поглед именно към тази част от неговото творчество.

Освен едноименната "Пътуване в миналото", превърнала се в истински фурор още с излизането си през 1987 година, в книгата ще откриете още четири новели, които не са превеждани на български до този момент, както и нови преводи на "Скарлатина" и "Неподозирано запознанство с един занаят".

Най-прекият път към "Пътуване в миналото и други новели" е ТУК.

"Отминали времена" на Кейт Мортън

Кейт Мортън е австралийска писателка, автор на книги, определяни от критиката като "романи с атмосфера", преведени на повече от тридесет езика и продавани в огромни тиражи по цял свят. Самата тя е запален читател още от дете и съвсем естествено любовта й към литературата прераства в писателска кариера.

"Отминали времена" започва с пристигането на едно писмо, загубено преди половин век. То е изпратено от замъка Милдърхърст до майката на младата лондонска редакторка Еди Бърчил. От него Еди разбира, че по време на Втората световна война майка й е била евакуирана в замъка.

Там тя живеела със семейство Блайд: ексцентричната Джунипър, нейните по-големи сестри близначки Пърси и Сафи и баща им Реймънд, автор на детска книжка, превърнала се в класика. Петдесет години по-късно Еди се впуска в миналото, за да открие тайната на майка си и личната трагедия на сестрите Блайд, с която целият й живот се оказва свързан.

Разкритията, които й предстои да направи, са наистина шокиращи, а най-прекият път към "Отминали времена" е ТУК.

"Бриджет Джоунс: Луда по онова момче" на Хелън Филдинг

Докато очакваме с нетърпение новата екранизация по поредицата на Хелън Филдинг, можем да си припомним и последната книга за очарователната Бриджет Джоунс. Пухкавата блондинка, която Рене Зелуегър изигра толкова убедително, е точно толкова луда, чаровна и шеметно забавна, колкото и в първите две книги.

"Бриджет Джоунс: Луда по онова момче" запазва формата на дневник, но Бриджет вече е в нова фаза от живота си, което не е повлияло на прекрасното й чувство за хумор, но все пак я вълнуват нови въпроси. Например от ботокс ли е по-добре да умреш, или от самота, защото си сбръчкана? И дали можеш да идеш на фризьор, ако едно от децата ти е завъдило въшки?

Освен това трябва да се справи с двете си деца и младото си гадже, като освен това се старае да продаде и филмов сценарий, който продуцентите я притискат да превърне от трагедия в комедия. Колко е трудно за една жена на средна възраст да се самоусъвършенства, да не пише есемеси на пияна глава и да се справи с остаряването, можете да научите ТУК.

"Уна & Селинджър" на Фредерик Бегбеде

За онези от вас, които обичат да четат биографии, имаме особено изкушаващо предложение. Фредерик Бегбеде за пореден път доказва, че е пълен с изненади. "Уна & Селинджър" ни връща в миналото и ни среща с Уна, 15-годишната дъщеря на големия американски драматург Юджийн О'Нийл.

Един ден тя ще бъде съпруга на Чарли Чаплин, но в периода около Втората световна война, за който разказва Бегбеде, тя е непокорна, млада и влюбена. Прекарва времето си в компанията на Труман Капоти и ще се влюби не в кого да е, а в Джери Селинджър, тогава едва 23-годишен и все още неизвестен.

Основан колкото на факти, толкова и на въображението на Бегбеде, "Уна & Селинджър" е великолепен роман, който успява да ни потопи в непреходните теми за любовта, войната и егоизма. 

Ако искате да се разходите из живота на някои от най-ярките личности на ХХ век, най-прекият път към "Уна & Селинджър" е ТУК.

Сподели.