С книга и кафе на плажа: 5 четива, които препоръчваме за лятото

Pinterest LinkedIn +

Летният отпуск е идеалният момент да се отдадете на заслужена почивка и да отделите време за любимите си неща. Ако плановете ви включват слънце, вълнички и приятно четиво, но все още не сте се спрели на конкретно заглавие, следващите пет книги значително ще улеснят избора ви.

"Истината за случая "Хари Куебърт" на Жоел Дикер
 

Определян като "чудото на съвременната швейцарска литература", Жоел Дикер е не само млад и красив, но и изключително талантлив автор. Освен това на 20 юни ще можете да го видите на живо в "Перото", където ще говори за новия си роман "Книга за Балтиморови". 

Междувременно имате достатъчно време да прочетете книгата, която го прави световноизвестен – "Истината за случая "Хари Куебърт". Романът е издаден в повече от 30 страни, отличен с цял куп престижни литературни награди и продаден в космически тиражи.

"Истината за случая "Хари Куебърт" е историята на младия писател Маркъс Голдман. Постигнал впечатляващ успех с дебютната си книга, две години след нейното излизане Маркъс е в дълбока творческа криза. Иначе казано: всички очакват от него нов роман, а той не е написал и ред.

Агентът му не пропуска да му напомни, че: "...хората искат книга, която да им харесва, която да ги отпуска, която да ги развлича. Ако ти не им я дадеш, ще го направи съседът, а ти отиваш на боклука". И сякаш това не е достатъчно – по това време Маркъс научава, че Хари Куебърт, един от най-уважаваните писатели в страната и негов приятел, е обвинен в убийство.

Решен да докаже невинността на Хари, Маркъс е изправен пред няколко сериозни предизвикателства: да разбере какво всъщност се случило, да открие истинския убиец и да "принуди" вдъхновението си да се вмести в крайния срок, поставен от издателя.

Дали ще се справи – можете да разберете ТУК.

"Какво знае нощта" на Дийн Кунц

Ако има автор, написал толкова много романи в толкова различни жанрове, че да затрудни и най-запалените си почитатели да прочетат всичко, то това е Дийн Кунц. Единайсет от романите му са били на върха на класацията на бестселърите на Ню Йорк Таймс, което автоматично го превръща в един от най-четените писатели в САЩ, а и по цял свят.

"Какво знае нощта" е разказ за един полицай с минало, изпълнено със зловещи събития. Джон Калвино разследва убийства и е изключително отдаден на работа си. Поредица от жестоки убийства ще му припомни кошмарите, през които е минал преди двадесет години.

Тогава цялото му семейство, родителите и сестрите му са избити от психопат. Сега заплахата отново надвисва над Джон, който вече има съпруга и собствени деца. Възможно ли е убиецът да е още жив? Може ли да се завърне, след като Джон е убеден, че го е убил? И какво превръща човека в чудовище?

Отговорите на тези въпроси се крият в "Какво знае нощта", а най-прекият път към нея е ТУК.

"Дневникът на Мая" на Исабел Алиенде

Мая Видал е необикновено момиче. Изоставена от родителите си, тя е отгледана от баба си в стара къща в Калифорния. Баба й е напуснала Чили през 1973 година, а дядо й е добродушен чернокож астроном. След смъртта му Мая внезапно се променя. 

Попада в зловеща спирала от наркотици, алкохол и дребни престъпления, която ще я отведе в опасния подземен свят на Лас Вегас. За да избяга от кошмарния свят, в който е попаднала, Мая може да разчита само на един човек.

И това е баба й. Именно тя й помага да избяга на отдалечен остров край бреговете на Чили. Там Мая ще има достатъчно време да осмисли както собствените си постъпки, така и грижливо пазените семейни тайни.

Доказан майстор разказвач, Исабел Алиенде ни потапя в историята на Мая, за която самата писателка казва: "Тази Мая ме накара да страдам повече от всички мои предишни героиНа места ми идваше да й зашлевя два шамара, за да й дойде малко умът, а на други ми се искаше да я прегърна силно, за да я предпазя от света и от собственото й объркано сърце." 

Какво се крие в  "Дневникът на Мая" – можете да научите ТУК.

 

"Твоя" на Клаудия Пинейро

Клаудия Пинейро е аржентинска писателка, която дълго време работи като журналист и телевизионен сценарист. Успехът я следва неизменно с каквото и да се захване, а романите й не правят изключение. От тях е впечатлен дори Жозе Сарамаго.

Сигурни сме, че ще пленят и вас, а "Твоя" е особено подходящ избор за фенове на криминалните романи. Безпощаден разказ за лицемерието на средната класа, майсторски изграден и кипящ от напрежение трилър, романът започва с една изневяра, прераснала в непредумишлено убийство.

Ернесто неволно убива секретарката си Алисия, а съпругата му Инес става свидетел на инцидента. Първоначално готова да прости, Инес се опитва да прикрие престъплението на съпруга си. Скоро обаче разбира, че любовният триъгълник, в който се е оказала въвлечена, всъщност е нещо много по-голямо, а лъжите на Еренесто не се изчерпват с изневерите. 

Единственото, което й остава, е да отмъсти. Как продължава историята – можете да научите ТУК.

"Наричайте ме Скарлет" на Катрин Панкол

"Наричайте ме Скарлет" е историята на три момичета от малък френски град, които искат да приличат на Скарлет О'Хара. Всяка от трите има своя причина да се възхищава на героинята от "Отнесени от вихъра". Но въпреки общия си кумир трите са много различни една от друга.

Изпълнени с мечти и илюзии, те заминават в Париж. Само че столицата на любовта ще им покаже, че не всичко става както в романите. Влюбчивата Жулиет ще търси отчаяно любовта, но ще попадне на свръхсексуалния Луи. Мартин, която мечтае да замине за Америка, ще се влюби в най-неподходящия мъж, а Бенедикт ще постигне професионалните успехи, за които мечтае, споделяйки леглото на шефа си.

В "Наричайте ме Скарлет" Катрин Панкол разказва за онова, което остава от копнежите на младостта, след като се сблъскат с реалността на живота. Прави го с присъщото си майсторство, лек стил и приятно чувство за хумор.

Ако сте любопитни да разберете какво се случва с трите млади мечтателки, най-прекият път към романа е ТУК.

Сподели.