С книга и кафе на плажа: 5 книги, които ще направят почивката ви още по-приятна

Pinterest LinkedIn +

Сезонът на отпуските и дългите дни на плажа е към края си, но все още имате шанс да се възползвате от пълноценна почивка и приятно четиво. Ако пътуването вече е планирано, но книгата не е избрана, предлагаме ви да се насочите към някое от следващите пет заглавия.

"Безсмъртие" на Милан Кундера

Ненадминат разказвач и един от най-забележителните съвременни белетристи и експериментатори на нашето време, Милан Кундера винаги провокира читателите си. И тъй като в напрегнатото си ежедневие рядко имаме време за сериозен размисъл, понякога лятната отпуска се оказва идеалният момент - ако не да преосмислим живота си, то поне да разширим мирогледа си.

"Безсмъртие" е книга за смисъла. На жестовете. На хората. На творчеството. И на още много други неща. Как един-единствен жест е достатъчен, за да събуди въображението на твореца и да се разрасне в цяла книга - това е един от многото въпроси, чиито отговори са скрити в текста.

Кундера за пореден път успява да улови вниманието на читателите само с няколко изречения, напълно достатъчни, за да ни накарат да пожелаем книгата.

Ето ги и тях: "Усмивката, жестът бяха на двайсетгодишна жена! Ръката й бе политнала с прелестна лекота. Сякаш ей така, на игра, бе хвърлила на любовника си многоцветен балон. Усмивката и жестът пазеха чара, който лицето и тялото вече не притежаваха. Това бе красотата на жест, удавена в некрасотата на тялото."

Най-прекият път към "Безсмъртие" е ТУК.

"Градината на боговете" на Джералд Даръл 

Вслучай че искате просто да се посмеете от сърце, докато се излежавате под плажния чадър, и особено ако обичате животните. Великолепното чувство за хумор на Джералд Даръл в комбинация с доста морските му спомени за времето, когато семейството му е живяло на гръцкия остров Корфу, са гаранция за добро настроение.

"Градината на боговете" е третата книга на Даръл за този период от живота му. Ако вече сте чели "Моето семейство и други животни" и "Птици, зверове и роднини", знаете, че семейство Даръл са ексцентрични, забавни, а малкият по онова време (преди Втората световна война) Джери има навика да обикаля сам из острова, да споделя храната и историите на местните и да прибира вкъщи всевъзможни животински видове.

Последното се превръща в причина останалите членове от семейството много да внимават, когато отварят кибритени кутии, защото никога не се знае какво може да открият вътре - паяк, скорпион или нещо още по-екзотично.

Трите книги от поредицата бързо стават любими на милиони читатели по цял свят, а признателните жители на Корфу са издигнали паметник на автора в центъра на неговия любим остров. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Градината на боговете" ТУК

"Том 2.0" на Александър Шпатов

Защо да изберете сборник с разкази вместо роман? Първо, защото кратките истории имат своето очарование, второ - точно този сборник е неочаквано добра комбинация от градски разкази на млад български писател и е наистина талантлив.

Името му е Александър Шпатов, има няколко сборника с разкази, единият от тях "#НаЖивоОтСофия " е преведен и издаден на английски език, печелил е няколко литературни награди, а освен това е и главен инициатор на проекта читАлнЯта в Градската градина на София. 

"Том 2.0" е, както казва самият автор, "оптимизираната версия на историите" на първите му три книги. Ако беше музикален албум, щеше да е the best of. Така че е прекрасна възможност както да се запознаете с творчеството на един от най-актуалните млади писатели у нас, така и да разнообразите почивката си приятно.

Можете да намерите "Том 2.0" ТУК.

"Фаворитката на султана" на Джейн Джонсън 

За дамите, които имат афинитет към историческите романи, "Фаворитката на султана" на британската писателка Джейн Джонсън със сигурност ще е особено изкушаващ. От Мароко до Лондон в дворовете на двама от най-великите владетели на 17 век - книгата ще ви потопи в една наистина завладяваща история за интриги, убийства и любов.

1677 година, в Мароко, в двореца на султан Мулай Исмаил плененият син на местен вожд изпълнява непрестижната длъжност на писар. Името му е Нус-Нус и сякаш не е достатъчно, че лишен от свободата си, но е и обвинен в убийство, което не е извършил.

По същото време там има и друга пленничка – англичанката Алис Суон, която трябва да избира между това да приеме исляма и да изгуби живота си. Между нея и Нус-Нус се оформя необикновен съюз. Двамата си помагат взаимно, за да оцелеят не само те, но и синът на Алис, който е и син на страховития султан Мулай Исмаил.

От опасностите и великолепието на Мароко повествованието се прехвърля към Лондон, където по онова време властва крал Чарлс II. В неговия декадентския двор също има интриги и тайни. Каква обаче е връзката между тези на пръв поглед толкова отдалечени кралства и какво ще се случи с Нус-Нус и Алис, можете да научите ТУК

"Полукрал" на Джо Абъркромби

Фентъзи феновете със сигурност знаят кой е Джо Абъркромби. Ако все още не сте попадали на книгите на британския писател обаче, лятото е прекрасна възможност да се възползвате от свободното време и да наваксате. 

В един свят, където физическата сила е едно от най-важните качества за мъжете, особено ако те имат някаква власт, принц Ярви разполага само със своя остър ум и тъй като е с една саката ръка, никой не очаква той да наследи престола.

Само че след внезапната смърт на баща му и брат му Ярви е законен наследник на Черния трон и крал на Гетланд. Не за дълго, защото много хора искат трона и твърде малко смятат, че Ярви е достоен за него. Той ще бъде предаден, продаден, измъчван и ще докаже, че силата на ума не бива да бъде подценявана.

"Полукрал" е епично фантастично приключение, което омагьосва читателите с един нов прочит на иначе добре познатия от митологията и класическата литература сюжет за предадения принц, а най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.