"Довереникът на кралицата", "Малък голям човек" и "Майка!" са първи на фестивала във Венеция

Pinterest LinkedIn +

И тази година началото на "сезона на наградите и фестивалите" по традиция ще бъде поставено с международния филмов фестивал във Венеция. От 30 август и до 9 септември 2017 г. пред отбрана публика в италианския град ще бъдат представени новите филмови заглавия, които си заслужава да гледаме.

Най-старият кинофестивал в Европа ще бъде открит с премиера на най-новия филм на носителя на "Оскар" Александър Пайн "Малък голям живот" с участието на Мат Деймън, Кристен Уиг, Кристоф Валц и Хонг Чау. Историята проследява приключенията на Пол Сафранек (Деймън), обикновен човек от Омаха, който не спира да мечтае за по-добър живот със съпругата си Одри (Кристен Уиг). Междувременно човечеството е на ръба на пренаселване на планетата и учените намират радикално решение, за да се справят с проблема, като смаляват хората до височина от едва 13 см. Всички скоро установяват за колко повече материални блага могат да им стигнат парите в един смален свят и, подлъгани от обещанието за охолен живот отвъд всичките им мечти, Пол и Одри се решават да се подложат на рисковата процедура и да поемат на едно приключение, което ще промени живота им завинаги. Малък голям живот идва в кината у нас през януари 2018 г.

Част от състезателната програма на кинофестивала във Венеция ще бъде и новото предложение на Дарън Аронофски – "Майка"! Психологическият трилър с участието на Дженифър Лорънс, Хавиер Бардем, Ед Харис и Мишел Пфайфър вече скандализира зрителите по цял свят с трейлъра, който дебютира в началото на август. Връзката на двама съпрузи (Бардем и Лорънс) е поставена на огромно изпитание, когато неканени гости (Харис и Пфайфър) се нанасят в дома им и нарушават спокойния им живот. "Майка!" идва скоро в кината и у нас.

Извън състезателната програма своята световна премиера ще направи и най-новият филм с участието на носителката на "Оскар" Джуди Денч "Довереникът на кралицата", чиято премиера в България ще бъде на 29 септември 2017 г. Това е удивителната действителна история на едно неочаквано приятелство от времето на забележителното управление на кралица Виктория (Денч). Когато младият слуга Абдул Карим (Али Фазал) пристига от Индия, за да присъства на тържествата по случай Златния юбилей на кралицата, той изненадващо се превръща в любимец на Нейно величество. Докато кралицата поставя на изпитание постулатите на една институция, която самата тя обитава от десетки години, двамата оформят неочакван и предан съюз. Междувременно всички в кралския двор се опитват всячески да унищожат топлите чувства между тях. Със задълбочаването на приятелството им кралицата започва да вижда един променен свят, а благодарение на новата гледна точка тя започва да си възвръща човечността.

Българското участие във фестивала тази година е извън конкурсната програма. То е в испанско-българската продукция "Loving Pablo", посветена на живота на легендарния нарко бос Пабло Ескобар. Звездите в лентата са Хавиер Бардем, Пенелопе Крус и Петер Сарсгаард, а с епизодична роля се включва и младият български актьор Михаил Стоянов. В екипа на продукцията се открояват още две български имена − Веселин Караджов и Валентин Димитров.

С участието си на кинофестивала във Венеция заглавията дават своята заявка за предстоящия сезон на награди и отличия. А българските зрители ще имат възможност да гледат част от филмите и в киносалоните у нас. 

Сподели.