Александър Морфов избухна: "Имам неистова нетърпимост към хора без морал!"

Pinterest LinkedIn +

Театър или политика? Или и двете наведнъж? Какво ни предлага разразилият се скандал с новия пиар и заместник-директор на Народния театър Велислава Кръстева?

Малко след изборите на 2 октомври кабинетът й осъмна надраскан с надписи  "ДПС", "Пиар на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Известно е, че преди да бъде назначена на работа в културната институция, Кръстева години наред беше специалист по връзки с обществеността на Движението за права и свободи и лично на почетния му председател Ахмед Доган.

Новоназначеният директор на Народния театър Васил Василев е излязъл с позиция към трупата, че това е заплаха срещу достойнството на Кръстева, а камери са заснели извършителя, съобщи сайтът "Площад Славейков". Според изданието някои актьори отказвали да работят с Кръстева именно заради политическите ѝ пристрастия.

В изборния ден обаче новата пиарка демонстративно придружи Доган до избирателната секция. Тази тяхна разходка беше документирана на видео, което очевидно е вбесило режисьора Александър Морфов.

Мнозина заподозряха именно него като автор на "графитите" по вратата на Кръстева. Няколко дни по-късно той избухна с признанието: "В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил". 

Гениалният творец уточнява, че причина за невъздържаната му реакция е именно въпросното видео, което той окачествява като "откровената политическа пропаганда" от страна на Кръстева. В гневно писмо, адресирано до медиите и "до всички, които се интересуват", Морфов заявява категорично, че той има "неистова нетърпимост към хора без морал!". Ето какво още се казва в писмото му:

Отворено писмо от Александър Морфов
до всички, които се интересуват


Уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици, искам да внеса малко информация за случилото се в Народен театър „Иван Вазов“ на 29.10.2022 г.

В Народния театър се води разследване срещу неизвестен извършител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм известен извършител и не съм се крил. Каква е причината?

Много моля да изгледате видеоматериала по-долу от 2.10.2022 г. Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева – зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър „Иван Вазов“. В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!

След като изгледах това видео, незабавно уведомих директора на Народния театър г-н Васил Василев и споделих възмущението си, но той игнорира всички мои опити да обсъдим случилото се. Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета „Орешарски“.

Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да си понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци… и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!"
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.