Джон Малкович се качва на сцената на Народния театър през февруари, гледайте документалния филм за него по bTV тази събота!

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният актьор Джон Малкович ще играе в Народния театър "Иван Вазов" догодина. Той ще се качи на българска сцена на 16, 17 и 18 февруари 2023 г., когато ще бъде представен спектакълът „В самотата на памуковите полета” на режисьора Тимофей Кулябин.

Поканата за гостуването на представлението у нас е била отправена от новия директор на Народния театър Васил Василев по време на премиерата на спектакъла в Рига. Василев лично е присъствал на премиерата и се е срещнал с Малкович и с екипа на спектакъла, които са се съгласили да дойдат и в България.

За това, че Джон Малкович може да работи в България, се заговори преди няколко месеца, докато течеше конкурса за нов директор на Народния театър. Тогавашният директор Мариус Донкин съобщи, че е поканил американския актьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г. като постави пиеса като режисьор. Засега обаче единственото сигурно е, че почитателите му ще могат да се насладят на играта му на софийска сцена.

Тематичен филм за звездата ще бъде излъчен тази събота от 13:30 ч. по bTV. Документалната лента „Да срещнеш Джон Малкович в Рига" е на журналиста Георги Тошев, който също е бил на въпросната премиера. „Буквално час преди да започне премиерата довършвахме разговора с Малкович. Той е много убедителен и мъдър събеседник. Говори увлекателно и емоционално. Не всички холивудски знаменитости притежават неговата култура и дълбочина“, разказва Тошев.

Джон Малкович е роден на 9 декември 1953 г. в Илинойс. Актьорът има сръбски корени – баща му Даниел Малкович е професор по екология, работил е като пазач в резервата, а майка му е била редактор в издателство. В рамките на пет години Джон губи две от сестрите си, по-големия си брат и майка си. Въпреки драматичните периоди в живота си, той не се отказва от мечтата си да бъде актьор.

Малкович участва в над 100 филма, сред които има всякакви – мейнстрийм и крайно алтернативни, холивудски и европейски, много известни и много неизвестни, добри и... лоши. Той дебютира в киното с лентата „Място в сърцето“ през 1984 г., за която е номиниран за „Оскар“ за най-добра мъжка второстепенна роля. Получава номинация за престижното отличие и през 1994 г. за ролята си във филма „Под прицел“, отново в същата категория.

Незабравими за публиката остават превъплъщенията му в „Място в сърцето“, „Опасни връзки“ и „Желязната маска“. Киното прави Малкович разпознаваем и обичан по целия свят, а най-известният му филм безспорно е „Да бъдеш Джон Малкович“, в който играе различна версия на себе си. Номиниран е също за „Сателит“, БАФТА, две награди „Сатурн“ и три награди „Златен глобус“, но отново е подценен от Американската филмова академия и се разминава с „Оскар“.

През всичките 50 години на своята забележителна кариера Малкович не се отказва от театъра. „Работата си е една и съща – опитваш се да бъдеш добър, да бъдеш завладяващ и обикновено не успяваш! В театъра обаче можеш да се развиваш, в киното се получава наготово“, споделя актьорът в „непознатиТЕ“.

„Не знам дали аз се променям. Проектите се сменят. Връзката ви към тях се променя, колкото повече опит натрупвате, поне според мен“, споделя актьорът в личната си изповед в „непознатиТЕ“ тази събота (5 ноември) от 13:30 ч. по bTV.
Сподели.