Джон Малкович ще е почетен гост на FEST 2020 в Белград

Pinterest LinkedIn +

От 28 февруари до 8 март сръбската столица Белград ще бъде домакин на 48-ия Международен филмов фестивал FEST. Голямата звезда на кинофорума тази година ще e холивудският актьор Джон Малкович, който ще присъства на закриването на FEST и ще изнесе музикално-сценичния пърформанс "Music Critic". Спектакълът ще бъде съпътстван от музиката на нашумелия цигулар и композитор Алексей Игудесман, който е известен с необичайните си аранжименти и изпълнения на творби от Моцарт, Бетовен и Шопен. На специална церемония Малкович ще получи и наградата "Beogradski pobednik"  за цялостен принос към филмовото изкуство.

На FEST в Белград, чийто слоган тази година е "Колекционери на емоции", ще бъдат представени общо 96 премиерни филма. В основната програма ще се състезават 20 филма от Сърбия, Франция, САЩ, Иран, Италия, Гърция, Словения, България, Бразилия, Чехия, Северна Македония, Судан, Суадитска Арабия, Хърватска, Дания и Колумбия. Българското предложение в състезанието ще е последният филм на режисьора Стефан Командарев "В кръг" (копродукция на България, Сърбия и Франция), който ще има премиера на 5 март в "Комбанк дворана".

Филмите ще бъдат оценявани от петчленно международно жури, съставено от словенския актьор Себастиан Каваца (Sebastian Cavazza), сръбската актриса Наташа Нинкович, хърватската режисьорка Дана Будисавлевич, немския актьор Клеменс Шик (познат от филмите "Казино "Роял" и "Критична точка") и сръбския филмов режисьор Никола Люка (Nikola Ljuka) – носител на наградата за най-добър режисьор на FEST 2016 за филма си "Влажност". Журито ще определи наградите в следните категории: най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добра мъжка роля, най-добра женска роля и най-добър дебют.

От тази година на FEST ще има и нова програма, наречена "FEST-Focus", в която ще бъдат представени филми на млади и обещаващи режисьори от всички балканските държави. Освен това публиката за първи път ще има възможност да гласува за най-добрия европейски филм от основната състезателна програма, а наградата ще бъде осигурена от Делегацията на ЕС в Сърбия.

Един от специалните гости на FEST 2020 ще бъде френският режисьор и сценарист от гръцки произход Коста Гаврас, който през 2019 г. бе почетен на кинофестивала във Венеция за оригиналния си принос към съвременното кино. В Белград той ще получи наградата за цялостен принос "Beogradski pobednik" и ще представи последния си филм "Възрастни в стаята", разказващ за финансовата криза в Гърция и адаптиран по книгата на бившия министър Янис Варуфакис. Компания на Гаврас ще прави и главният актьор в лентата Христос Лулис (Christos Loulis).

В сръбската столица специално за FEST идват още немският актьор Аугуст Дийл (познат от филмите "Гадни копилета", "Фалшификаторите" и "Агент Солт") и канадският режисьор Атом Егоян (два пъти номиниран за "Оскар" и шест пъти – за "Златна палма"). По време на кинофорума ще бъде прожектиран и последният филм на Егоян "Почетен гост", чиято премера бе на фестивала във Венеция.

Сподели.