Режисьорът на "Голо оръжие" разкритикува политическата коректност на съвременните комедии

Pinterest LinkedIn +

Американският режисьор Дейвид Зукър, най-известен с филма си „Голо оръжие“, разкритикува съвременната комедия. Той изрази мнението си в колона за списание „Commentary“.

Зукър отбеляза, че съвременните творци твърде често се вслушват в мнението на малцинството от хората, което прави хумора прекалено предпазлив и политически коректен, а това в крайна сметка отчуждава самите автори от широката аудитория. Според режисьора той лично е бил засегнат от тази нова ситуация във филмовата индустрия, след като компанията "Paramount" e поставила под въпрос повторното прожектиране на неговия пародиен филм от 1980 г. "Самолет!" ("Airplane!" /"Flying High!") заради това, че в него има шеги за тъмнокожи.

Ако сега представя на продуцентите моята комедия, в която бяла жена ще трябва да преведе речта на чернокожите, в която пилотът ще намекне за секс в разговор с малко момче, тогава филмовото студио ще ми отговори: "Просто невероятно! Ще ви се обадим!", написа Зукър.

Той също се оплаква, че съвременните комедийни филми страдат от липса на неочаквани ситуации и шегите в тях се тълкуват твърде буквално. Освен това подчертава, че поради настоящата ситуация много режисьори напускат жанра. Сред примерите той посочи създателя на "Последния ергенски запой" Тод Филипс и сценаристът на "Страшен филм" Крейг Мазин.

В своето есе, озаглавено „Унищожаване на комедията“, Зукър нарече недоволното малцинство 9% от потребителите на Twitter и призова творците да не се съобразяват с техния диктат. В заключение авторът на статията призовава хората да се смеят на всички шеги, включително и на недотам политкоректните.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.