Гласът на разума: Упи Голдбърг разкритикува цензурирането на "Отнесени от вихъра"

Pinterest LinkedIn +

Часове след като HBO Max временно свали от платформата си "Отнесени от вихъра", а "Paramount Network" спря сериала "Ченгета" ("Cops"), актрисата Упи Голдбърг проговори с гласа на разума.

В интервю за "The View" Упи, която е втората чернокожа американка, спечелила "Оскар" за актьорско майсторство, заяви, че ще трябва да се премахнат много филми, ако HBO Max продължи с тази политика.

"Лично аз мисля, че ако поставите нещата в исторически контекст - защото ако започнете да изтегляте всеки филм… ще трябва да се изтеглят всички филми за експлоатация на чернокожи (в оригинал blaxploitation, букв. "черноексплоатация"), защото те не ни показват верния път", казва Голдбърг, цитирана от Fox News. В интервюто тя заявява още, че според нея премахването на класическия филм от платформата няма да реши проблема с расизма.

Актрисата не за пръв път заявава открито принципната си позиция против цензурата. Преди време тя се противопостави на опит за цензуриране на анимациите "Looney Tunes". По повод издаването на епизоди от периода 2003-2008 г. на DVD от поредицата "Златна колекция" Голдбърг заяви, че макар някои шеги в тях да са грешни и обидни, те не трябва да бъдат заличавани от историята.

"Някои от рисунките тук отразяват предразсъдъци, които са често срещани в американското общество, особено що се отнася до отношението към расови и етнически малцинства. Тези шеги бяха неправилни тогава, неправилни са и днес, но премахването на тези необмислени образи и шеги би било същото като да кажем, че никога не са съществували. Така че те са представени тук, за да отразяват точно определена част от нашата история, която не може и не бива да се пренебрегва".

Междувременно филмът "Отнесени от вихъра" се превърна в бестселър №1 в Amazon часове след като беше отстранен от HBO Max. 
Сподели.