Расисткият скандал се разраства, египетските пирамиди са застрашени от разрушаване

Pinterest LinkedIn +

Последователите на новата религия "Не на расизма" изглежда са решили да създадат нов световен ред, в който няма да има място за паметници на културата и изкуството, създадени с робски труд. Движението "Черният живот има значение" бързо набира скорост и мащаби, които придобиват уродливи измерения. Така например преди броени часове британски активисти са поискали пирамидите в Гиза да бъдат разрушени, тъй като за строежа на мащабните съоръжения е бил използван робски труд, предава египетското издание Independent Egypt.

В новината се отбелязва, че според съвременните историци пирамидите са били издигнати от наемни работници, а не от роби. Журналистите напомнят, че през 2010 г. беше открито гробище на работници, които са строили огромните гробници, датирано от времето на четвъртата династия египетски царе, към която е принадлежал и Хеопс.

Египетският археолог Захи Хаваас, ръководител на разкопките, тогава заявява, че погребенията свидетелстват за това, че работниците на се били роби. "Гробището е разположено в близост до гробниците на фараоните. Никога не биха погребали там роби", казва той.

Преди няколко дни в Бристол демонстранти събориха статуя на Едуард Колстън - британски парламентарист и филантроп, който в края на 17. век е служил в Кралската африканска компания, занимаваща се с търговия на роби. Паметникът на мецената е бил издигнат през 1895 г. с цел да напомня за активната обществена дейност на Колстън в Бристол, свързана с основаване на училища, болници и благотворителни фондове, много от които действат и към момента.

Актуалните събития, провокирани от нашумелия расов скандал в САЩ, не подминаха и филмовата класика "Отнесени от вихъра", за което Avtora.com писа своевременно.

Сподели.