От "National Geographic" признаха: Дълги години бяхме расисти

Pinterest LinkedIn +

В статия за Австралия на популярното списание "National Geographic" от 1916 г. аборигените са наречени "диваци", които "са най-ниско в развитието на всички човешки същества". И тъй като броят на списанието за април 2018 година е посветен на расите, екипът е решил да се вгледа в собствената си история.

Главният редактор Сюзън Голдбърг поиска от Джон Едуин Мейсън, професор по африканска история и история на фотографията в университета на Вирджиния, да се потопи в почти 130-годишния архив на списанието и да докладва за наученото. Това, което Мейсън открива, е дългата традиция на расистките послания в списанието: в текстовете, в избора на теми и в снимките.

"До 70-те години на миналия век "National Geographic" пренебрегва цветнокожите хора, които живеят в Съединените щати", пише Голдбърг в колонката на редактора. "Междувременно изданието е представяло местните жители на други територии като екзотични ловци и диваци".

По нейните думи, за разлика от много други, списанието не е направило нищо, за да изтласка своите читатели отвъд стереотипите, вкоренени в бялата американска култура. Голдбърг дори отбелязва още, че е първата жена и първата еврейка, която ръководи списанието, което със сигурност е още един белег за дискриминация според нея.

Сподели.