Обвиниха в расизъм голяма търговска верига

Pinterest LinkedIn +

Вълна от взмущение и обвинения в расизъм се изсипаха в социалните мрежи по адрес на популярната търговска верига H&M по повод реклама на детски суичър.

Шведската компания е избрала чернокожо дете да рекламира дрехата в сайта за онлайн продажби, а повод за възмущението се оказа надписът "Най-готината маймунка в джунглата" (Coolest monkey in the jungle). 

След стотиците неодобрителни коментари от компанията я премахнаха проблемната снимка и продължиха да продават дрехата, без да я представят чрез модел.

"Искрено се извиняваме на хората, които са се почувствали обидени от тази снимка на дреха с надпис. Снимката беше премахната от всички наши онлайн канали и продуктът няма да се продава в Съединените щати. Ние вярваме в различията и ще преразгледаме вътрешната си политика, за да избегнем подобни недоразумения в бъдеще", написаха от H&M.

Сред обидените се оказа и носителят на "Грами" The Weeknd, който миналата година разработи собствена серия от 18 облекла за веригата и засне фотосесия към нея. Въпреки близките си отношения с компанията музикантът не успя да прикрие възмущението си от горещия скандал и се зарече Туитър никога повече да не работи с H&M:

 


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.