Том Круз се отказа от наградите си "Златен глобус" заради расизъм

Pinterest LinkedIn +

Американският актьор Том Круз се отказа наградите си "Златен глобус", след като прочутите филмови награди бяха обвинени в расизъм и сексизъм. На фона на нашумелия скандал актьорът връща получените от него през годините статуетки за най-добри главни мъжки роли (за играта си в "Джери Магуайър" и "Роден на 4 юли") и за поддържащата си роля в "Магнолия".

По-рано организаторите на "Златен глобус" бяха критикувани от актрисата Скарлет Йохансон и от актьора Марк Ръфало, както и от стрийминг услугите "Netflix" и "Amazon", които вече изтеглиха всички свои филми от номинациите за предстоящите награди. В разпространено чрез социалните мрежи изявление Йохансон обяви, че асоциацията, връчваща наградите "Златен глобус", е "организация, легитимирана от хора като Харви Уайнстийн". Тя обяви още, че за един актьор да промотира филм "често означава да се изправя срещу сексистки забележки или да отговаря на такива въпроси, задавани от определени членове на HFPA, което понякога граничи със сексуален тормоз".

Скандалът започна с разследване на финансовите схеми на Холивудската асоциация за чуждестранна преса (HFPA), която присъжда наградите. Авторите на разследването посочиха, че сдружението страда от расизъм, тъй като сред 87-те му членове няма нито една чернокожа жена. Организаторите обещаха да поправят този пропуск и да направят необходимите промени както в организацията, така и в индустрията като цяло.

През февруари организаторите на американските награди "Златен глобус" бяха обвинени и в корупция. През лятото на 2020 г. норвежката журналистка Кирсти Флаа съди журито на асоциацията, тъй като не беше приета в организацията. Тогава Флаа заяви, че HFPA има "култ към корупцията" и отбеляза, че асоциацията приема "хиляди долари като награда" от студия и звезди, които по-късно получават награди "Златен глобус".

След тази поредица от скандали от телевизия NBC обявиха, че през 2022 г. за пръв път от 1996 година насам няма да излъчат церемонията по връчването на наградите "Златен глобус". Цената, която телевизията плаща за правата за излъчването й, възлиза на около 60 милиона долара. При тазгодишното излъчване на събитието на живо обаче беше отчетен рекорден спад на зрителския интерес в сравнение с минали години (около 60%). Въпреки това според официалното съобщение от NBC телевизията се отказва да излъчи следващата церемония не по финансови, а по морални причини:

"Вярваме, че HFPA предприема важни реформи. Но промяна от такъв мащаб изисква време и работа, затова смятаме, че HFPA се нуждае от време, за да се справи с това. Затова NBC няма да излъчи "Златен глобус 2022". Надяваме се, че ще бъде възможно да излъчим церемонията през януари 2023, ако организацията изпълни намеренията си".

От HFPA не пропуснаха да си посипят главата с пепел и да заявят:

"Независимо кога ще бъде следващото излъчване на церемонията "Златен глобус", пръв наш приоритет е прилагането на промените възможно най-бързо и смислено. Каним партньорите ни в индустрията да работят заедно с нас по закъснялата във времето реформа на системата - както в нашата организация, така и в индустрията въобще".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.