Расизъм видя HBO в "Отнесени от вихъра"

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният мерикански филм "Отнесени от вихъра" беше свален от популярната стрийминг платформа HBO Max. Причината за това са расови теми, забелязани в класическата лента, съобщи "Улстрийт Джърнъл".

Сред героите във филма, заснет по едноименния роман на Маргарет Мичъл, има
роби, които са доволни от своя социален статус, поради което произведението отдавна е критикувано за романтичния ореол, който създава на робството. От НВО коментират, че филмът може да бъде върнат в платформата, но само след като бъде придружен от коментари, че съдържа "конфликтни и противоречиви теми".

Ф
илмът, заснет през далечната 1939 г., всъщност разказва красива любовна история, която се развива на фона на гражданска война в САЩ. Главната героияня Скарлет О'Хара се опитва не само да оцелее в една трудна ситуация, но и да намери истинската любов.

Актрисата Хати Макдейниъл, която влиза в ролята на доверената робиня Мами, остава в историята на киното като първата чернокожа актриса, която печели "Оскар" за най-добра поддържаща роля именно с играта си в "Отнесени от вихъра".
Кадър от филма "Отнесени от вихъра"


Филмът стана обект на обществения интерес 80 години след създаването си покрай напрежението, свързано с убийство на чернокож престъпник по време на арест в САЩ. Неговата нелепа смърт стана причина за многохилядни брожения в Страната на неограничените възможности, съпроводени от грабежи на магазини и акции под надслов "Животът на черните има значение".

Преди два дни холивудският автор Джон Ридли, който спечели "Оскар" за адаптирания сценарий на филма "12 години в робство", изпрати официално становище до местния ежедневник"Los Angeles Times", с което призова филмът "Отнесени от вихър" да бъде свален от HBO Max. "Това е филм, който, когато не пренебрегва ужасите на робството, се съсредоточава върху увековечаване на някои от най-болезнените за цветнокожите хора стереотипи", пише Ридли. Според него филмът затвърждава "расизма, който предизвиква гнева на скърбящите американци и ги кара да излязат на улицата". 

Междувременно сериалът "Ченгета", който доскоро се радваше на дълъг живот в американския телевизионен ефир, беше спрян от "Paramount Network". Поредицата показваше полицаите в добра светлина и се оказа неподходящ за излъчване на фона на броженията в страната. От актуалната обстановка пострада и риалити шоуто "Live PD", посветено също на работата на защитниците на реда, което се излъчваше по A&E Network. От телевизията обявиха, че не е сигурно дали предаването ще бъде върнато на екран.

Плакат за специални прожекции на филма

Само преди няколко месеца 80-годишнината на "Отнесени от вихъра" беше отбелязана със специални прожекции в САЩ.

Сподели.