Расистки послания в портретите на Обама?

Pinterest LinkedIn +

Художникът, който нарисува официалните портрети на Барак Обама и на съпругата му Мишел, попадна под обстрела на расистки обвинения.

Повод за коментарите се оказаха някои предишни творби на художника Кехинде Уайли, на които той рисува на подобен фон с флорални мотиви зловещи картини: тъмнокожи жени, обезглавили бели жени.

Критиците откриха най-малко две такива картини, на които жени от тъмната раса държат нож и отрязана глава на бяла жена. В интервю през 2012 г. Уайли обяснил посланието на тези свои творби така: "това е нещо като игра на "убий беличкото" ("sort of a play on the "kill whitey" thing"), съобщава "Daily Mail".

Уайли от години е един от известните съвременни художници в САЩ. Той живее и работи в Ню Йорк. Сред произведенията на 41-годишния тъмнокож творец се срещат и различни интерпретации на класически ренесансови и религиозни сюжети, някои от които скандални на пръв поглед. Най-популярните му творби изобразяват съвременните афро-американци като могъщи и силни фигури. Пример за подобна картина е изображението на Майкъл Джексън на кон, което наподобява прочутия портрет на испанския крал Филип II от Рубенс.

Кехинде Уайли е едно от шестте деца в семейството на нигериец и афро-американка. Бащата напуска семейството и децата израстват само с майка си в Лос Анджелис, а когато бъдещият голям художник става на 20 години, се отправя към Нигерия в търсене на своите корени.

Скандалът с портретите на бившата първа двойка на САЩ се разрази дни след като те бяха представени официално и изложени в Националната портретна галерия към Националния център за научни изследвания и образование "Смитсониън" в САЩ.

От противоречивите послания на творбите се възмути и българската писателка и сценаристка Милена Фучеджиева.


Сподели.