Урок по история: Показаха първите официални портрети на Барак и Мишел Обама

Pinterest LinkedIn +

Жасминът, африканските сини лилии и любимото цвете на Чикаго – хризантемата – процъфтяват в ботаническия стил на официалния портрет на бившия американски президент Барак Обама. 44-ият държавен глава на САЩ се появява, седнал на богато украсен със зеленина портрет. Първата дама Мишел също е нарисувана седнала, облечена в рокля с марка Milly.

Тази седмица Националният център за научни изследвания и образование "Смитсониън" представи официалните портрети на семейството. Изображението на президента, създаден от родения в Лос Анджелис художник Кехинде Уили, ще бъде изложено в Националната портретна галерия към центъра, в залата на американските президенти, като ще прекъсне трайно похода на белите лица в редицата.

Уили е един от най-известните художници от своето поколение, който успешно усложнява портретирането чрез сдвояване на черни фигури, обикновено на мъже (понякога звезди, понякога срещнати на улицата хора) с барокови мотиви и ренесансови украси.

Повечето президентски портрети всъщност не привличат толкова много внимание. С няколко изключения − Джон Ф. Кенеди и Джордж Вашингтон. Привличането на съвременни художници за целта обаче повишава надеждите за по-широк интерес. 

Сподели.