Специалистът по хумора Цитиридис разсъждава: "Дали нещо е смешно, какво е смешно и какво може и не може да бъде смешно"

Pinterest LinkedIn +

Като несполучлив опит за извинение с половин уста определиха потребителите в социалните мрежи нескопосаното обяснение на младия шоумен Николаос Цитиридис, с което той очевидно се надява да замаже гафа си от миналата седмица, за който Avtora.com писа. В личния си профил и в профила на предаването във Фейсбук той публикува дълго и сериозно обръщение, в което разказва проблема:

"Е
дно от сдруженията за подкрепа на жени, пострадали от насилие, подаде сигнал до Съвета за електронни медии, Омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация за това, че миналата седмица излъчихме видео, в което аз съм си отворил "щанд" за несъществуващи книги с измислени корици и сатирични заглавия. Сезираха тези органи за едно от тези заглавия и то беше: "Как да бием жена си без да засягаме важни органи".

По-нататък младежът обяснява, че за него тази ответна реакция "е в реда на нещата" и е "абсолютно демократично право някой... да може да сезира тези институции". Истинския проблем обаче Цитиридис вижда другаде: "В цялата суматоха обаче се зароди един друг спор - дали нещо е смешно, какво е смешно и какво може и не може да бъде смешно". Този фундаментален въпрос е последван от лирично отклонение, което разяснява основни принципи на комедията: 

"Комедията идва от добро място. Нейната единствена цел е да разсмива. Шегата не е носи обидата, темата го прави. Когато една тема не ти е забавна и изпитваш огорчение дори при споменаването ѝ, то това значи, че най-вероятно си преживял тази шега по възможно най-несмешния и реалистичен начин. За което съжалявам. Съжалявам, за това, че има хора, които са изпитали огорчение от шега на база горчив опит".

Извинение за "смешката" с боя на жени обаче в текста не се чете. Единствено съжаление за горчивия опит на жертвите. "Мда, типично българско дебелокожие - псувня вместо извинение - от което не може да те спаси дори философстване на лош български език с калки, преведени от английски, в стил на крива ракета космосът й крив. А за десерт - безвкусни актьорски скечове. Накратко - поредната телевизионна парвенющина", "Да, най добре да мълчиш...Че те шегите ти са толкоз смешни, че забравям да се смея", коментираха зрители в страницата на шоуто.

Случайно или не, по същото време в популярния сатиричен сайт Не!Новините беше публикуван и неочаквано нелеп и определено несмешен текст с трудно за възприемане заглавие ("Човек се задоволи с това да определи шега за тъпа и безвкусна, без да иска разстрел за автора ѝ"), с който можете да се запознаете тук.

Междувременно лошият вкус продължава да струи от "Шоуто на Николаос Цитиридис". Показателна е физиономията на гостуващата в предаването негова колежка Диана Любенова. Това е естествената реакция на актрисата в момента, в който водещият решава да я зарадва с информацията, че с дясната си ръка, с която току-що се е ръкувал с нея, преди години е правил други неща, докато гледа разголените ѝ снимки в мъжко списание. "Пълно падение!", коментират по-претенциозните зрители, които предпочитат в националните медии да се наблегне на по-изискан хумор.

Диана Любенова на гости на Цитиридис
Сподели.