И Явор Гърдев напуска Народния театър заради скандала с пиарката на ДПС

Pinterest LinkedIn +

Режисьорът Явор Гърдев е подал оставката си пред ръководството на Народния театър след скандала с политически ангажираната пиарка на националната културна институция. Той възнамерява да напусне след премиерата на най-новото представление, което режисира. Новината съобщи лично Гърдев пред bTV.

Това всъщност е продължение на скандала, който избухна заради напрежението между друг наш именит режисьор - Александър Морфов - и новоназначената пиарка Велислава Кръстева. Морфов призна, че лично той е надраскал вратата й с надписи "ДПС" и "Изчезвай!", тъй като смята за неприемливо лице, което представлява Народния театър, да е тясно обвързано с въпросната политическа партия. В свой пост във Facebook Кръстева реагира, като нарече Морфов "насилник".

Самият Александър Морфов наскоро се завърна в Народния театър, за радост на стотиците почитатели на неговото изкуство. Това стана възможно след избора на новия директор на театъра - Васил Василев, който обаче е и човекът, назначил Кръстева на работа там. Някои обаче отказаха да заемат позиция. В свой пост във Facebook Кръстева нарече Морфов "насилник". Със случая се зае служебният министър на културата Велислав Минеков, който защити Морфов и назначи проверка в Народния теътър. Минеков заяви, че е неприемливо политически обвързани лица да представляват институцията. В отговор новоназначеният драматург Захари Карабашлиев също подаде оставката си, тъй като е тясно обвързан с партията "Да, България".

На фона на всичко това Гърдев обяви, че подава оставката си заради “токсична работна среда”.
Според него начинът, по който се иска оставката на Кръстева, е бил непремерен, но искането е основателно. Мнението му е, че трябва да се намери по-културно решение на проблема - например с личен жест от страна на Кръстева и колегата му Морфов.

"Оставката се иска и заради обвързвантето на Народния театър и репутацията му със снимката от изборите и се хвърля съмнение. Може в това да няма основание. Нещата са проверими. Не трябва да се поставят граници за това кой къде е членувал, всеки има право да заема позиция, но е нетактично. Снимката на Кръстева с Доган създаде напрежение", внимателно поясни режисьорът. И също така деликатно подсказа решението:

Мисля, че при такова гласувано доверие от господин Василев тя (Велислава Кръстева) може би е голям професионалист. Един акт на солидарност с него, за да остане той на поста си, би бил доброволното й оттегляне”.


Снимка: facebook.com/gardev/photos
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.