Ирен Кривошиева за спектакъла "Хага": Душата ме заболя, когато гледах как се употребява изкуството за политически цели!

Pinterest LinkedIn +

"Политиката е мръсна работа" - възкликна актрисата Ирен Кривошиева по повод новия спектакъл на Народния театър, озаглавен "Хага". Тя сподели с възмущение впечатлението си от постановката в социалните мрежи:

Напуснах постановката "Хага" в Народния театър. Политиката е мръсна работа и няма място в театъра. Не съм русофоб, нито русофил, но като актриса зная едно: Не бива да се подиграваме с класици като Пушкин и Чехов с неговата "Вишнева градина".

Актьорът, дори да мрази на сцената, го прави с любов, а театърът възпитава добродетели. Душата ме заболя, когато гледах как се употребява изкуството за политически цели“, написа актрисата Ирен Кривошиева.

Към момента постът на актрисата вече е премахнат от Фейсбук. Коментар по темата обаче тя е направила пред „Телеграф“. Ето какво заявява още Кривошиева: И в пиесите на Чехов се говори за войната, но там е поднесено по друг начин. Театърът има друг език, символичен. Не може да се изцепиш от сцената: Искаме това, не искаме онова. Да, трябва да имаш позиция, но не поднесена по този начин. От моята приятелка, с която бях, разбрах, че след като си излязох, е станало още по-вулгарно. И това е национален театър. Аз съм американски гражданин, но живея в България и имам право на мнение“.

Според актрисата колегите й, които играят в „Хага“, са великолепни, но самата тя не може да приеме талантът да се използва по този начин.

Едно време спряха „Сако от велур“ на Станислав Стратиев, защото някой в нещо би се припознал, а тук все едно гледаш новините. Това е възвишено изкуство и политиката изобщо няма място в театъра“, допълва Кривошиева.

Снимка на изтрития вече коментар


"Хага" е ново представление, с което Народният театър откри настоящия си сезон. След премиерата от културната институция се похвалиха с "10 минути аплодисменти и 5 биса при пълна зала". Автор на постановката е украинката Саша Денисова, а режисьор - Галин Стоев. От театъра описват „Хага“ като фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

Авторката на пиесата „Хага“ Саша Денисова посети България по повод премиерата на спектакъла (19 и 20 септември). На 19 септември публиката имаше възможност да участва в дискусия със Саша Денисова, Галин Стоев и актьори, участващи в спектакъла, по време на който авторът и режисьорът споделиха повече за мотивацията си да работят по спектакъла, както и за предизвикателствата, пред които е бил изправен екипът.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.