От Народния театър определиха поведението на Камен Донев като "манипулативно и непрофесионално"

Pinterest LinkedIn +

Във връзка с назрелия скандал с оттеглянето на Камен Донев от представлението "Животът е прекрасен" на сайта на Народния театър "Иван Вазов" беше публикувана официална позиция, която гласи следното:
 
Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България, като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси. 

За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор.

Днес стана ясно, че Народният театър се е разделил с дългогодишния си фотограф Стефан Щерев. Той сподели в социалните мрежи, че са били освободени неочаквано и без никакви мотиви от културната институция:

"От днес вече не съм част от Народен театър “Иван Вазов”.
Без назована причина ми беше казано от директора, че договора ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен.
Разбира се да не поднови договор е негово право, въпрос на преценка, приоритети и т.н.
Мисля обаче, че е уважително, след като няма ни най-малък повод от моя страна или не изпълнение на задължения, да получа поне достойно обяснение за причината. Единственото, което стана ясно е, че при никакви условия не иска да продължа работата си за НТ, с което ме на кара да се почувствам ненужен и нежелан в НТ.
Да, но за мен, а и на практика, един директор не е театъра, театъра са преди всичко актьорите, режисьорите, сценографите - тези, които го създават а не тези, които би трябвало да умеят да го администрират."

Снимка: www.facebook.com/IvanVazovNationalTheatre

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.