Новини за книги

Предколедно на пазар за книги
Предколедно на пазар за книги
Публикувана от:

Над 150 български и чуждестранни издателства ще разположат на площ от 1000 кв. м. (четири етажа) своите щандове, за да покажат най-новите явления на книжния пазар. От чуждестранните издателства най-голяма тази година е площта на Турция. Повече от 40 премиери на книги ще съпътстват изложението, а множество..

Избраха
Избраха "Български роман на годината"
Публикувана от:

Квалитетно 4-членно жури от писатели и критици имаше тежката задача да отсее най-добрата творба за 2007 г. от общо 53 подадени заявки за конкурса. До финала стигнаха само шест романа - "Трикракото куче" на Мария Станкова, "Добро момче" на Галин Никифоров, "Анонимни снайперисти" на Палми Ранчев, "Земните..

Светльо Витков -
Светльо Витков - "Bulgarno или истерията Хиподил"
Публикувана от:

Четивото носи заглавие "Bulgarno или истерията Хиподил" и разказва за истерията около създаването на група Хиподил и нейното развитие през годините на прехода. За разлика от последния албума "Bulgarno" на певеца с новата му банда Светльо & The Legends, книгата не е цензурирана и съдържа автентични..

"Властелинът на пръстените" оглави "15-те велики книги" на Хеликон
Публикувана от:

Второто място заема един от най-продаваните автори в последните години - Пауло Коелю и първият му издаден в България роман "Алхимикът". Челната тройка се оформя от Джон Стайнбек и произведението му "На изток от рая". От българските автори най-напред в подреждането е Димитър Талев с "Железният светилник"..

Бонд, Джеймс Бонд отново на книга
Бонд, Джеймс Бонд отново на книга
Публикувана от:

Фолкс, който е написал книгите "Birdsong", "Charlotte Gray" и др., е упълномощен от наследниците на създателя на агент 007 Ян Флеминг (Ian Fleming) да продължи делото му, предаде BBC. Новият роман за Джеймс Бонд ще носи заглавието "Devil May Care". Книгата ще излезе на 28 май 2008 г., когато се навършват..

Английско издание на
Английско издание на "Harry Potter" оглави БГ класация
Публикувана от:

Още преди официалната си премиера на световния пазар изданието на "Harry Potter and the deathly hallows" на английски език застана начело на чарта за книги тази седмица, обявиха от веригата книжарници. Класацията се базира на седмичната продажба на книги, като в случая с поредното издание за малкия магьосник..

Хакер заплашва да разкрие финала на поредицата за Хари Потър
Хакер заплашва да разкрие финала на поредицата за Хари Потър
Публикувана от:

Книгата трябва да се появи на пазара на 21 юли тази година. Хакерът твърди, че е проникнал в системата на издателската къща Bloomsbury, държаща изключителните права върху книгата и е готов да разкрие отговора на един от най-задаваните въпроси - кой ще умре в края на книгата и кой ще е неговият убиец...

Хеликон избира 15-те най-велики литературни произведения
Хеликон избира 15-те най-велики литературни произведения
Публикувана от:

Кампанията стартира днес (31 май), като всеки, който иска да се включи в определянето на най-добрите книги на всички времена, може да гласува чрез попълване на специални талони, които се на разположение в книжарниците. Гласуването ще продължи от юни до септември. Изборът не е обвързан с покупка..

Почина писателят Сидни Шелдън
Почина писателят Сидни Шелдън
Публикувана от:

Романистът е починал във вторник (30 януари) след тежка пневмония, прекарана в медицинския център "Айзенхауер", съобщи Уорън Коуан (Warren Cowan), негов прес-агент от 25 години. Шелдън има зад гърба си някои от най-големите награди в света на киното, театъра, криминалната литература - "Оскар", "Тони"..

Излезе книга за живота на Емил Димитров
Излезе книга за живота на Емил Димитров
Публикувана от:

Промоцията стана повод да се съберат близки, роднини и колеги на певеца, както и хората, работили по книгата, за да споделят спомените си за певеца пред журналистите, поканени на събитието. На импровизираната сцена имаше видеостена, на която се завъртяха два слайда - единият посветен на певеца, а другият..

Пускат книга за Емил Димитров
Пускат книга за Емил Димитров
Публикувана от:

Автор на книгата е Георги Гълов, а обема е 208 стр. В нея са описани живота и творчеството на българския певец и композитор. За него разказват и си спомнят приятели, колеги и почитатели. Изданието е богато илюстрирано със снимки от личния архив на певеца и съдържа пълна дискография на неговото творчество...

Шестата книга за Хари Потър вече на българския пазар
Шестата книга за Хари Потър вече на българския пазар
Публикувана от:

"Хари Потър и нечистокръвният принц" е преведена от Емилия Масларова, която преведе и "Хари Потър и орденът на феникса". Появата й на български става благодарение на издателство "Егмонт", а цената й е 25 лв. Световната премиера на шестия том за приключенията на Хари се състоя през юли т.г., като само..

Богдан Русев издава сборник с разкази
Богдан Русев издава сборник с разкази
Публикувана от:

Сборник с 12 разказа, написани през последните четири години и подписани от дългогодишния Егоист Богдан Русев, излиза на българския книжен пазар под името Вълшебна нощ. Това е третата книга от журналиста-писател, станал особено популярен сред аудиторията на жанра сайбърпънк проза с името Робърт Блонд. След..

"Джони и бомбата" на Тери Пратчет на малкия екран
Публикувана от:

Интересът към творчеството на прочутия фентъзи писател датира още от 1983 г., когато радио BBC 4 превръща в радиосериал първия негов роман от Света на Диска - "Цветът на магията". С новия проект са се заели носителят на Emmy и Bafta за своя "Stig of the Dump" Питър Табърн (Peter Tabern), който..

Книгите за
Книгите за "Хари Потър" вече се продават в Интернет
Публикувана от:

Музикалната индустрия далеч не е единствената потърпевша от нелегалното разпространение на защитени с авторски правa материали в Интернет. Роулинг с очите си е видяла копия на книгите й да се продават в онлайн аукциона eBay, при това с фалшифициран автограф. "Като оставим настрана това, че е незаконно,..