„Зад завесата на демокрацията“ - книга на Калин Тодоров

Pinterest LinkedIn +

„Зад завесата на демокрацията“ разказва за България и за мафията. Как и защо за малко повече от трийсет години те се сляха? Какво накара правителствата на България да отворят широко вратите на държавата, за да бъде разграбена тя от ченгета, мутри и „бели якички“?

Кои са кукловодите, които стояха зад кулисите на демокрацията и дърпаха конците за големия обир, подпомогнат от марионетките им във властта? Дали това са обичайните заподозрени от чуждестранни и наши секретни служби, от „дълбоките държави“ на „великите сили“, или пък някой, чието име никога няма да узнаем?

Дали обаче само те са причината цялото обществено богатство да попадне в челюстите на акули от т.нар. хунта и задкулисие? Или пък вината е и в нас? Не допуснахме ли да се докараме дотук с лековерието, липсата на интерес и апатията си?

Днес в България има не народовластие, а фасадна демокрация: парламент, опозиция, съдебна власт, медии – всичко е декор. Управляват не законите и институциите, а кукловодите, въоръжени до зъби с компромати и зависимости.

И никак не е чудно, че все по-безвъзвратно потъваме  към дъното. Време е да се събудим от дългия сън.

Време е да отвоюваме държавата си обратно.  Дано книгата помогне за това.

 

За автора

Калин Тодоров е роден през 1953 г. в София. Завършил е Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Право“. През целия си трудов път е работил само като журналист.

Автор е на книгите „Кой уби Георги Марков“, „The umbrella murder“ („Убийството с чадъра“) и „Зад завесата на соца“.

 

Откъс

Как мафията открадна България? На този въпрос се опитва да отговори тази книга. Тя е последната от трилогията, включваща „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“. Първите две книги разказваха какво мисля, че ни се случи, на мен и на всички нас, на театралната сцена на социализма и на прехода към демокрация. Третата се опитва да си обясни защо то се случи по най-лошия възможен начин. Как, вместо да се превърнем в „Швейцария на Балканите“, за която мечтаеха възторжените площади, ние се сринахме до бананова република. Според шотландския писател, историк и философ Томас Карлайл всички революции ги замислят романтици, осъществяват ги фанатици, а плодовете им ползват отявлени негодници. До времето на негодниците ние стигнахме мъчително бавно, като постепенно ни се изпаряваха илюзиите за „нежна революция“, „благоденстващ“ капитализъм и „просветена“ монархия. Вместо тях получихме народняшки дрънканици и диктатура на каскетите. Кои бяха кукловодите, които ни „прекараха“ през този мъчителен преход? Надявам се отговора да намерите, ако надникнете „Зад завесата на демокрацията“.

Кукловодите от сараите

Аз командам тези, които управляват България!

Ахмед Доган, най-тайнственият човек на Прехода, има достатъчно основания да изрече тези иначе доста самонадеяни думи. Защото след промените той почти неизменно крачи ръка за ръка с властта. През някаква част от времето управлението на държавата се реализираше пряко с мандата на движението му, а през останалите периоди, та чак и до ден днешен, Сокола тайно дърпа конците на марионетките си, спотаил се в дебелата сянка на Сараите.

Най-измислената магистрала на Прехода, която уж минаваше по моста между християни и мюсюлмани, беше яхната от Доган. И това се оказа пагубно за България. Каквито и резерви да имам към Иван Костов, той беше съвсем прав в едно: „Сокола беше и е проклятието на България!“ Командира произнесе за пръв път тази сакрална фраза, когато Движението за права и свободи подари властта на правителството на Беров, което включи зелената светлина за групировките да започнат разграбването и опустошаването на България. После я повтори пред Би Ти Ви, като поясни, че разгромът на КТБ – трезора на Цветан Василев – е поръчан от кръгове на ДПС, ръководени от Сокола. Целта им е била да разграбят банката и те са я постигнали блестящо.


Докато събирах материалите за тази книга, разговарях с много и различни хора. Между тях имаше и двама ветерани на разузнаването – Любо, син на легендарния „силен човек“ във Вътрешното министерство Григор Шопов, и Петър Бояджиев, дисидент, емигрант, френски шпионин. Разказите им, базирани върху секретни материали, за дългия и рискован полет на Сокола към върха на държавата, удивително съвпаднаха. Затова съм склонен да вярвам, че животът му е протекъл именно така.


Малкият Ахмед се родил в село Пчеларово, област Добрич. Детството му обаче преминало в село Дръндар, Варненска област, населено главно с етнически турци. Сокола бил будно дете, но страдал от тежки комплекси, резултат на сериозна психологическа травма. Още докато бил бебе на шест месеца, майка му – етническа туркиня – се разделила с баща му и се омъжила повторно. Този път за ром, а не за етнически турчин. За лош късмет, пастрокът се грижел само за общите деца – три по-малки момичета, като напълно пренебрегвал момчето. И то се чувствало жестоко отритнато както в емоционален, така и в материален план. Това го озлобило, и то не само срещу хората, стоящи непосредствено около него, но и срещу цялото общество. Затова според Петър Бояджиев личностната характеристика на момчето твърде много напомняла на детските профили на серийните убийци. Психологическият му портрет, съставен доста по-късно в Научноизследователския институт по криминалистика към Министерството на вътрешните работи, не бил толкова краен, но твърдял нещо подобно: „Емоционалното отхвърляне и абсолютното незачитане на потребностите и интересите на Ахмед Доган са формирали у него както силен стремеж към самоутвърждаване и социална реализация на всякаква цена, така и желание да властва над останалите хора. Те са породили и неистова жажда за признание, уважение и зачитане на авторитета му.“

Сигурно тези черти в характера на Сокола са главната причина той да приеме поканата да стане агент на Държавна сигурност. Не е съвсем ясно кога точно е била отправена тя, но някои, между които бившата шефка на Главно следствено управление Ани Крулева, смятат, че разработката е започната още в детска възраст. Когато застанал на старта на истинския живот, Сокола е започнал да консумира връзката си със службите пълноценно, рационално и целенасочено.

Книгата "Зад завесата на демокрацията" на Калин Тодоров, можете да закупите с 20% отстъпка от издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.