Автомобилният и технологичният бранш в битка за "умните" коли

Pinterest LinkedIn +

През последните месеци все по-често чуваме новини за тестове на нови автомобили, които обаче, за разлика от традиционните возила, се движат... съвсем сами без шофьор. Като се има предвид в каква степен колите са навлезли в живота ни, тази промяна обещава да бъде наистина мащабна и да обхване почти всеки икономически сектор и обществена сфера.

Колко скоро ще се случи промяната?

Ако вярваме на една от най-влиятелните организации в сферата на информационните технологии – Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), която е създала много от стандартите в интернет сферата, очакванията са до 2040 г. 75% от всички превозни средства по пътищата да се движат съвсем сами и да нямат шофьори. И дори много скоро след това да изчезнат изцяло всички пътни знаци и светофари, тъй като автономните коли няма да имат нужда от тях, както и изцяло да бъде прекратено издаването на шофьорски книжки.

Реалистично ли е това?

Истината е, че автономните коли далеч не са някаква недостижима технология. Напротив – много от иновациите в тях, които според широката публика звучат "футуристично", всъщност вече съществуват дори в модели в продажба и се използват от огромен брой шофьори. "Тези технологии вече навлизат сред нас и много скоро е възможно да видим по улиците първата кола, която ще се движи съвсем сама, без човешка намеса" – посочват представители на www.avtochastionline24.bg, които следят отблизо тенденциите в бранша.

Функции като автономно паркиране, запазване на движението в една и съща пътна лента, алармиране при доближаване на колата до физическо препятствие вече могат да бъдат закупени в автомобили на "Mercedes", "GM", "Audi", "Nissan", "Volvo" или "Saab". Неотдавна например от "Cadillac" съобщиха, че планират да започнат производството на частично автономни модели след две години и очакват напълно автономни коли да се появят до края на десетилетието.

Кой ще извърши промяната?

Автомобилните компании обаче не са единствените, които гледат с интерес към новия сегмент. Всъщност те дори са закъснели, защото един друг перспективен сегмент вече е далеч по-напред в технологиите, позволяващи на една кола да се движи без шофьор. Става въпрос, разбира се, за

технологичния сектор.

Google например още през май 2012 г. стана първата компания в света, получила лиценз за използване на автономни коли – от администрацията на американския щат Невада. От тогава до днес нейната флота от модифицирани Toyota Prius модели е изминала стотици километри без шофьор, в разнообразни пътни условия и без нито един инцидент. Междувременно през юли миналата година Флорида стана вторият американски щат, който узаконява автономните автомобили, последван от Калифорния през септември.

Сред останалите играчи от технологичната индустрия, които имат интерес към този перспективен бранш, са също "Apple" и "Tesla", както и китайските "Baidu" и "Tencent". Концентрацията на фирми от технологичния бранш в този сегмент не е изненадваща. За да стане една кола автономна, тя трябва да използва ключови информационни решения, сред които предварително записана база за заобикалящата среда, инструменти за получаване на своевременни данни за околността, както и съответните системи за управление на колата на база на тази информация.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.