Италия обяви план да стане лидер по брой електрически автомобили в Европа

Pinterest LinkedIn +

Италия обяви план, който цели да направи страната лидер в Европа по брой електрически автомобили. Първата цел е до 2022 г. по пътищата на страната да има 1 млн. електрически коли, съобщава "Bloomberg".

В момента Италия е една от страните в Европа с най-слаби показатели по отношение на електрическите коли. През миналата година в страната са продадени само 2600 изцяло електрически коли, а заедно с plug-in хибридите броят им нараства само до 4800 броя. Общо в Италия през 2017 г. са продадени 2 млн. превозни средства.

Освен това се смята, че общият брой на всички изцяло електрически автомобили в Италия, които са в движение, е по-малко от 5000. Засега правителството на страната не уточнява дали планът за 1 млн. електрически автомобила до 2022 г. е само за изцяло електрически модели, или включва и plug-in хибриди.

И в двата варианта целта е повече от амбициозна. Правителството смята, че може да я постигне с пакет допълнителни стимули. Конкретните детайли все още се уточняват, но най-вероятно това ще включва плащане на част от цената на електрическата кола за купувачите, като сумата може да достигне и до 10 000 долара на автомобил. Възможни са и допълнителни мерки като данъчни облекчения, безплатно паркиране и пътуване по магистрали и др.

Подобни мерки има в Норвегия, която в момента е лидер в Европа по навлизане на електрически коли. Там субсидиите са според модела на автомобила, като достигат 9000 евро за електрически Volkswagen Golf например. Франция също предлага подобни субсидии, които са до 10 000 евро за кола.

Постепенно все повече страни членки на ЕС ще предлагат подобни стимули, за да се ускори преминаването към електрически коли. Те са смятани за доста по-екологични от традиционните, макар че все още има спорове доколко това е така заради увеличената нужда от електричество и по-високото натоварване на електроцентралите, което ще бъде неизбежен проблем. Затова паралелно с електрическите коли трябва да се развиват и алтернативни източници на енергия, за да има достатъчно голям ефект от намаляването на вредните емисии.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.