"Fiat Chrysler" работи по интерактивни автономни коли и над 30 електрически модела

Pinterest LinkedIn +

Компанията "Fiat Chrysler Automobiles" (FCA) работи по множество проекти за интерактивни автономни автомобили и над 30 електрически модела, съобщават "DigitalTrends" и "Engadget".

Плановете за автономните автомобили са доста амбициозни. Те предвиждат Jeep, Alfa Romeo и Maserati, които са част от FCA, да предложат автономия от ниво 3 в повечето от своите нови модели от 2021 г.

Ниво 3 е автономия, която позволява на шофьора да не внимава в пътя през цялото време и да може да сваля ръцете си от волана. Това ниво е подходящо за пътувания в по-лек трафик, на хубав път или в задръстване по магистрала.

Освен автономни, новите модели ще са и доста по-интелигентни. FCA планира да предлага множество допълнителни услуги към тях, включително пазаруване по време на пътуване. Освен това ще може по време на път да се купуват билети за кино или театър, да се правят резервации и дори да се плаща за паркинг или тол такса. Идеята е всичко това да може да се прави директно от сензорния дисплей на автомобила, докато автономният режим се грижи за управлението. Компанията има амбицията да увеличава броя на услугите още повече с течение на времето.

Освен това FCA е заделила 9 млрд. евро за инвестиция в електрическите автомобили. Концернът предвижда до 2022 г. да предлага над 30 модела с хибридно или изцяло електрическо задвижване. Компанията планира да продължи да предлага и версии с традиционен двигател на повечето си модели. Изключение ще прави Fiat 500, където всички модели ще станат или хибридни, или изцяло електрически.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.