Автономни коли тръгнаха и по улиците на Йерусалим

Pinterest LinkedIn +

Автономните автомобили стават често срещана гледка по улиците на все повече градове. Вече и Йерусалим е сред тях. Общо 100 автономни коли на дъщерната фирма на "Intel" – "Mobileye" – вече обикалят града, съобщава "TechCrunch".

"Mobileye" разработва система, за която твърди, че е 1000 пъти по-безопасна от човек шофьор. Системата е интелигентна и се самообучава бързо. Според "Intel"/"Mobileye" "не са нужни милиарди изминати километри по пътищата, за да се удостовери това".

Тестовите коли са на базата на Ford Mondeo, като са оборудвани с 12 камери, които снимат на 360 градуса около тях. Осем от камерите анализират в далечина, а останалите 4 – близкото пространство и паркирането. Ще бъдат добавени радар и LiDAR системи.

В момента обаче колите са само с камери, което цели да покаже, че дори и само с тях системата е достатъчно сигурна и ефективна. След това същото ще се прави и с радарите и LiDar. От "Mobileye" искат да направят така, че автономният автомобил да остава напълно функциониращ дори и една от системите да се повреди.

Йерусалим е избран заради географските характеристики на града, известен и с агресивното шофиране и липсата на маркировка на много места. Това създава много повече предизвикателства за автономната кола, с които тя да се справя и да трупа опит.

"Не може автономната кола да кара твърде бавно, да трупа колона зад себе си или да се окаже причина за инцидент. Трябва да се кара уверено и да се взимат бързи решения като местен шофьор", коментира Амнон Шашуа, изпълнителен директор на "Mobileye".

Дългосрочната цел на компанията е тя да пусне автономни коли от ниво 4 и 5 през 2021 г. За целта тя ще разчита и на партньорите си, сред които са "General Motors", "Nissan", "Audi", "BMW", "Fiat", "Chrysler", "Nio" и "Honda". Още тази година сегашните автономни коли ще тръгнат и в САЩ и "други региони".
Сподели.