И McLaren готви хибридни и автономни автомобили

Pinterest LinkedIn +

В не толкова далечно бъдеще компанията ще предлага коли с традиционни двигатели само като специални модели.

Навлизането на електрическите и автономните автомобили изглежда неизбежно, което поставя под въпрос бъдещето на нишови компании за спортни коли като McLaren. От McLaren обаче не изглеждат притеснени от това и вече имат план за своето бъдеще, съобщава сп. "Autocar".

Новата стратегия на McLaren ще започне да се реализира още от 2019 г., когато се очаква следващото поколение на спортните коли на компанията. Първи ще бъде заменен сегашният 570S с нова структура, която ще е еволюция на сегашната платформа Monocell II, която ще има и хибридна модификация.

Същото ще се случи и с модела 720S, но чак през 2022 г., когато се очаква следващото поколение. "Хибридният дизайн е част от следващата платформа и това е замислено от първия ден, вместо да се правят адаптации на съществуващо шаси", коментира босът на компанията Майк Флюит.

Той казва, че занапред хибридното задвиждане ще е част от всички основни модели на марката. И допълва, че коли на McLaren, които ще са само с традиционен двигател, ще се предлагат като "специални" и лимитирани модели като бъдещия модел Senna, BP23 и др.

Освен това следващото поколение автомобили на McLaren ще има и функции за автономно управление. Флюит допълва, че засега компанията не планира да въвежда абсолютно всички функции на автономните коли. "Ще избираме. Автономията не е особено важно нещо за нашите клиенти, но трябва да имаме някои подобни функции от гледна точна на безопасност, законодателство и емисии", коментюра Флюит.

Сподели.