Автономен автомобил на Uber уби пешеходец

Pinterest LinkedIn +

Автономен автомобил на Uber е прегазил и убил пешеходец в гр. Темпе, щата Аризона, съобщава агенция "Ройтерс". Колата е сгазила 49-годишна жена, която е бутала велосипед, докато пресича не на пешеходна пътека.

Автономният автомобил е на базата на Volvo XC90, като е имало и оператор зад волана. В момента на инцидента обаче колата е била в изцяло автономен режим. Според допълнителна информация на "San Francisco Chronicle" от местната полиция автомобилът се е движел с 61 км/ч при ограничение от 56 км/ч.

Автомобилът не е направил никакъв опит да избегне инцидента или да спре. Не е имало и индикация за препятствие на пътя. Пред полицията операторът е казал, че жената се е появила от нищото точно пред автомобила.

Предварителното разследване на полицията посочва, че "би било много трудно да се избегне удар, без значение какъв е режимът (автономен или управлявана от човек), като се има предвид как жената е излязла от сенките директно на платното", казва шефът на полицията Силвия Мойър. Има и видеозаписи на инцидента, които са прегледани.

Фаталният инцидент е станал по тъмно на по-малко от 100 метра от осветена пешеходна пътека. Според Мойър предварителните данни показват, че е малко вероятно автономният автомобил да се окаже виновен за случилото се. Въпреки това полицията все още не изключва напълно вероятността това да се промени. Мойър коментира, че ако автономната кола се окаже виновна, това ще е изцяло нов тип казус.

Uber коментира, че временно спира всички тестове с автономни автомобили, докато не приключи вътрешното разследване на инцидента. То трябва да провери защо радарите и сензорите на автомобила не са засекли жената или не са сметнали за риск нейното движение.
Сподели.