Uber поръчва 24 000 автономни коли от Volvo

Pinterest LinkedIn +

Компанията става все по-сериозна в стратегията си постепенно да предлага изцяло автономни таксита.

Uber ще поръча до 24 000 автономни коли от Volvo, съобщава "Ройтерс". Това ще е поредната голяма стъпка в стратегията на компанията да предлага изцяло автономни таксита.

Според източниците на "Ройтерс" сделката ще комбинира технологии от двете компании. Освен това сделката не е обвързваща, т.е. Uber може да поръча и по-малък брой коли, ако желае.

Целта на Uber е да си спести времето, средствата и трудностите в разработването на автомобил от нулата. Вместо това ще използва колите на Volvo, като компанията се е спряла на модела XC90. Той ще е оборудван с необходимите сензори и технологии за автономно движение, а Uber ще получи първите коли през 2019 г. Сделката е в сила до 2021 г.

Самата система, която ще управлява колите обаче, ще е дело на Uber. Тя все още се разработва от компанията, като прототипи се тестват именно с коли на Volvo вече повече от година.

Идеята е колите да се поръчват през приложението, както обикновено, като ще са обозначени като автономни. Ако желае, потребителят може да поиска традиционен превоз. Първоначално автономните коли ще имат и шофьор − както от съображения за сигурност, така и заради изискването на законите. Постепенно обаче колите ще станат изцяло самостоятелни.

Сподели.