Автономната кола на Uber е трябвало да избегне катастрофата, казват експерти

Pinterest LinkedIn +

Автономната кола на Uber е трябвало да може да избегне катастрофата отпреди няколко дни, при която удари и уби неправилно пресичаща пешеходка. Това казват експерти, цитирани от онлайн изданието CNET.

Вече няколко дни тече официално разследване на полицията и на Националния борд по транспортна безопасност в САЩ. Разследването включва и федерални представители, като се събира и анализира информация за автомобила, за автономната технология, за мястото, за условията, за оператора на колата, за пешеходката и др.

Разглежда се и видео, записано от самия автомобил по време на катастрофата. На видеото се вижда и оператора на автомобила, който в момента на удара не гледа в пътя, а в лаптопа. При катастрофата колата е била в автономен режим.

Компанията Cortica, която разработва система за автономен изкуствен интелект, е анализирала видеото за CNET. Тя казва, че нейната система е засякла пешходката 0,9 секунди преди удара, когато колата е била на на повече от 12 метра разстояние. Според Cortica това е било достатъчно време и разстояние, за да може автомобилът да засече пешеходката и да реагира правилно или  поне да намали щетите, а това може и да е било достатъчно, за да бъде спасен животът на пострадалата. Официалните данни на полицията обаче показват, че автмобилът дори не е направил опит да спре.

"Макар и видеото да не дава цялата информация, то сериозно подсказва, че системата на Uber се е провалила. Жертвата е скрита в тъмнината, но се движи по пътя. LiDAR и радарите със сигурност е трябвало да могат да я засекат и да я определят като нещо повече от неподвижен обект", коментира Браян Уолкър Смит от Университета на Южна Каролина.

"Обществото ни вече преминава към все повече системи като автономни коли, самолети без пилоти, камиони без шофьори и влакове без машинисти. Подобни инциденти ще продължават да се случват", смята Тимоти Карон от Университета на Нотр Дам. Според него автономните системи все още не могат да се справят достатъчно добре с неочаквани и непредвидими ситуации. Затова ще е нужно допълнително развиване и подобряване на алгоритмите, както и трупане на опит, а това може да отнеме години.

Uber отново изразява съжаление за случилото се. От компанията казват, че са спрели тестовете на автономни коли и помагат на властите в разследването. Позицията на полицията е, че засега темата няма да бъде коментирана повече и заключенията ще бъдат обявени, когато разследването приключи.
Сподели.