McLaren почита Сена с най-екстремния си автомобил досега

Pinterest LinkedIn +

Колата се казва McLaren Senna, ще струва 1 млн. долара и всички 500 бройки вече са запазени.

McLaren представи новия си хиперавтомобил, който беше известен с кодовото име P15. Компанията е толкова доволна от колата, че официално я кръсти с името McLaren Senna в чест на пилота от Formula 1 Айртон Сена.

Дизайнът на McLaren Senna е доста открояващ се. Колата е дълга, ниска, с много ръбове и въздуховоди. Купето прилича на стъклен купол като на изтребител, а отзад има и огромно крило. Самите врати имат втори прозорец в долната си част.

Задницата е доминирана от крилото и голям дифузьор в долната част. Ауспусите са три и са в средата в горната част между стоповете. Предницата също е ясно изразена с широк сплитер и големи фарове.

Интериорът е не по-малко дързък. Колата има само две места. Таблото е максимално семпло, като повечето неща се управляват от сензорен дисплей в центъра. Седалките изглеждат като от футуристичен състезателен автомобил. Сред нетрадиционните решения е и поставянето на бутона за пускане и спиране на двигателя горе пред огледалото за обратно виждане. Там е и бутонът Race, който активира състезателния режим на Senna.

Впечатляващите факти около колата продължават. Тя ще използва 4-литров туинтурбо V8 двигател, който развива 789 к.с. и 800Nm въртящ момент. Мощността ще се предава към колелата посредством 7-степенна предавателна кутия с два съединителя. Senna тежи само 1198 кг., което означава, че скоростта и ускорението ще са доста внушителни. От McLaren обаче засега не дават конкретни подробности за способностите на автомобила.

Ясно е, че Senna ще се произведе само в 500 бройки, които вече са резервирани. Цената на всяка една от тях ще е 1 млн. долара. Последната бройка ще бъде продадена на търг, парите от който ще бъдат дарени на благотворителната организация в памет на Сена.

Сподели.