"Колибри" издаде "Измамата като точна наука" на Едгар Алан По

Pinterest LinkedIn +

Издателство "Колибри" издаде "Измамата като точна наука" − сборник с непревеждани разкази от американския писател, поет, редактор и литературен критик Едгар Алан По. Той е считан за гений и знакова фигура на американския романтизъм.

Изданието съдържа 12 разказа, сред които "Никога не казвай "продавам си душата на дявола", "Диалогът на Монос с Уна", "Дяволът в камбанарията", "Духът на противоречието", "Колибата на Ландор" и др. Освен непреведените досега разкази на писателя в настоящото издание е включена и статията на Шарл Бодлер "Едгар По – живот и творчество". Големият френски поет, който често е говорел за духовното си родство с американския си събрат, е превеждал в продължение на 15 години творбите на По, събирайки разказите му в три сборника и добавяйки към тях философската поема "Еврика" и романа за Артър Гордън Пим.

Едгар Алан По е американски поет, писател и есеист, неведнъж издаван у нас и високо ценен от любителите на т.нар. макабрени истории, но и на изящния стил. Известен с произведения като "Гарванът" и "Анабел Ли", "Убийствата на улица Морг" и "Лигея", "Еврика" и "Историята на Артър Гордън Пим", той е смятан за основоположник на криминалната литература, фантастиката и злободневната сатира. Неговото въображение, невероятната му любов към красивото във всичките му форми и краткият му живот го превръщат в един от трагичните гении на световната литература.

Сподели.