Големите майстори на кратките разкази и 3 книги, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Има писатели, които умеят да обличат големи идеи в малко думи. Да печелят сърцата и умовете на читателите с малко страници. Да създават светове само с няколко изречения. Предлагаме ви три великолепни книги, които доказват това и заслужават място във всяка библиотека.

"Земята е плоска" на Ръдиард Киплинг

КиплингСвикнали сме някак естествено да свързваме името на британския писател Ръдиард Киплинг главно с превърналите се в безспорна класика произведения за деца, на които е автор. Едва ли има запален читател, който да не познава "Книга за джунглата" и прекрасните му приказки.

Творчеството на Киплинг обаче е изключително разнообразно, а многобройните му пътешествия са му дали възможност да опознае отблизо много различни култури. Писателят е роден в Индия, където се връща да работи като журналист, след като завършва образованието си в Англия. Многобройните дестинации на пътешествията му включват Япония, Южна Африка, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. 

"Земята е плоска" е сборник с разкази, съчетаващ разнообразни теми и литературни похвати − от дързък реализъм, през затрогваща носталгия и мрачна комичност, до смразяващ ужас и загадъчна свръхестественост.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Пясъчната книга" на Хорхе Луис Борхес

БорхесПрочут майстор на разказа, Борхес е от онези писатели, които не само са се утвърдили като модерни класици, но и са вдъхновили и продължават да вдъхновяват поколения читатели и творци. Сигурни сме, че повечето от вас познават добре най-извесните му произведения и ще се зарадват на възможността да открият една нова частица от него в сборника "Пясъчната книга".

Публикувана за първи път през 1975 година, книгата притежава всички онези характерни за стила на писателя елементи, които го превръщат в едно от най-значимите имена в световната литература. Пестелив език, множество препратки към митологични сюжети, мисловни предизвикателства, фантазия и реалност се преплитат в 13 разказа, които са своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на разказа.

Ако сте готови да се потопите в един магичен свят на сънища, огледала, двойници и лабиринти, най-прекият път към "Пясъчната книга" е ТУК.

"Разкази и повести" на Антон Павлович Чехов

ЧеховЧехов е гений и сме се убедени, че дори онези от вас, които не биха се съгласили с подобно твърдение, познават творчеството му. "Разкази и повести" пък е прекрасна възможност да обогатите библиотеката си с едно ново, великолепно издание или да направите подарък на някого, на когото тепърва му предстои да се запознае с разказите на големия руски писател.

Освен с пиесите си, които оказват огромно влияние върху драматургията през XX век, и с често цитирания си съвет към младите автори, гласящ: "ако можете да не пишете, не пишете", Чехов е известен и с факта, че съчетава писателската професия с лекарската си практика.

В "Разкази и повести" ще откриете както някои от най-извесните му произведения като "Дамата с кученцето", така и по-малко познати разкази като "Студент" и "Княгинята".

Особено интересно е, че по-голямата част от преводите в сборника са нови и са дело на Пенка Кънева. По този начин изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик. Освен разкази в книгата са включени и повестите "Степ" и "Три години".

Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Сподели.