Waymo и Jaguar ще разработват автономни коли заедно

Pinterest LinkedIn +

От Jaguar и от компанията за автономни автомобили на Google "Waymo" обявиха, че са сключили дългосрочно партньорство за разработката и тестването на самоуправляващи се коли. Двете компании представиха своя първи проект в началото на автомобилния салон в Ню Йорк, съобщава "Autocar".

Waymo ще използва автономна версия на Jaguar I-Pace за тестове. Те започват още тази година, като целта е през 2020 г. автономни I-Pace да могат да се използват и от крайните потребители.

За целта Waymo ще използва до 20 000 бройки I-Pace за тестове, които ще генерират до 1 млн. пътувания дневно. "Нашият модел не е да сме автомобилна компания. Ние сме щастливи да сме партньори с компании, чиято експертиза е да правят коли. Нашата цел е да бъдем най-опитният шофьор в света", коментира Джон Крафцик, ръководител на Waymo.

Електрическият I-Pace беше представен на автосалона в Женева по-рано този месец. Продажбите му ще започнат през това лято. Автомобилът използва 2 електрически мотора и развива 395 к.с. и може да достигне 100 км/ч от място за около 4,5 сек. Може да измине около 480 км. с едно зареждане.

Jaguar и Waymo смятат да предложат услуга, която ще позволи на потребителите да си поръчват автономни коли за превоз. От Waymo изтъкват, че обръщат особено внимание на сигурността. "Работим по тази технология близо 10 години, правим симулации, тестваме в реалния свят. Вярваме в технологията и смятаме, че тя ще става още по-добра. Самоуправляващите се коли стават по-добри по едно и също време. Когато една научи урок – всички го научават. Това е предимство, което имат спрямо хората шофьори", коментира Крафцик.

Той смята, че автономна кола на Waymo би се справила със ситуацията, при която самоуправляващ се автомобил на Uber удари и уби жена на пътя. Според Крафцик технологията на Waymo е разработена точно за такива непредвидими ситуации и може да реагира правилно.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.