Новият I-Pace е първият изцяло електрически модел на Jaguar

Pinterest LinkedIn +

Jaguar представи първия си изцяло електрически автомобил. Новият SUV I-Pace е и първият подобен автомобил от европейски производител, съобщава "Autocar".

Колата използва два електрически мотора – по един на всяка ос – и така постига задвижване на всички колела. Jaguar използва своя разработка за синхронни магнетизирани мотори, като някои от компонентите са пред патентоване. Резултатът е, че тези мотори са много леки - само 38 кг.

Въпреки това са доста мощни. Общата мощност на I-Pace е 395 к.с. Автомобилът ще може да ускорява до 100 км/ч за 4,5 секунди, което го поставя в доста спортна категория. Пробегът при нормално използане ще е около 480 км. с едно зареждане на литиево-йонните батерии, които са с обща мощ 90kWh.

От Jaguar казват, че 30 минути зареждане ще осигурява около 128 км. пробег. При зареждане от 50kWh зарядно, каквито са повечето публични зарядни за електрически коли, 80% от капацитета на батерията ще се зареждат за час и 25 мин. Колата е съвместима и със 100kWh зарядни, като тогава времето за зареждане до 80% пада до 45 мин. Стандартно домашно 7kWh зарядно пък ще зарежда 80% от батерията за 10 часа.

I-Pace използва и нов тип алуминиево шаси, за което от Jaguar твърдят, че е най-здравото на компанията до момента. Ще се предлага и опция за въздушно окачване на задния мост. Батерията е разположена ниско между двете оси, за да осигури разпределение на теглото 50-50. Освен това центърът на гравитацията е със 130 мм по-ниско спрямо F-Pace.

Дистрибуцията на теглото е била една от основнте задачи за инженерите. Целта е I-Pace да се управлява като Jaguar. SUV-ът е дълъг 4682 мм и има междуосие 2990 мм. Междуосието е дълго най-вече заради батерията, но е използвано и за по-просторен интериор, който е като на Porsche Cayenne, но в кола с размерите на Porsche Macan. Багажникът също е доста голям - 656 литра.

Колата има и много технологии. Тя използва изкуствен интелект, за да изчислява оставащия пробег на базата на множество критерии, включително топогафия на района, климат, трафик, стил на шофиране и др. Изкуственият интелект разбира колко пътници има в колата и автоматично настройва климатроника да е максимално ефикасен.

I-Pace е и първият Jaguar, който ще получава софтуерни ъпдейти по въздуха. Автомобилът ще има и функция за предварително затопляне или охлаждане на купето, докато е свързан към зарядна станция. Така ще се пести енергия на батерията и при -10 градуса по Целзий може да се спестят и между 40 и 100 км. пробег.

Доставките на автомобила започват от юли т.г.
Сподели.