Ferrari планира да разработи SUV и електрически суперавтомобил

Pinterest LinkedIn +

Компанията иска да е първата, пуснала електрически суперавтомобил, и да предлага най-бързия SUV на пазара.

Ferrari планира да направи изцяло електрически суперавтомобил, съобщи изпълнителният директор на компанията Серджио Марчиони пред агенция "Bloobmerg". Освен това Марчиони потвърди, че компанията ще пусне и SUV модел.

"Ако ще се създава електрически суперавтомобил, първият ще бъде Ferrari. Хората са изумени от това, което Tesla направи. Не се опитвам да омаложавам постигнатото от Илон, но мисля, че всички можем да го направим", коментира Марчиони пред репортери.

Само преди няколко години ръководството на Ferrari беше категорично против електрическите автомобили. Компанията беше обявила, че не вярва в тях и ще предложи само хибридни модели. И сега позицията на компанията не е кой знае колко по-различна. "Правим го, защото трябва", казва Марчиони.

Според него индустрията вече постепенно узрява за промяна. Той прогнозира, че до 2025 г. по-малко от половината от продадени коли ще са с традиционни двигатели, които ще отстъпват на хибридите и електрическите модели, а защо не и на тези с горивни клетки. Според Марчиони автомобилните компании имат по-малко от десетилетие, за да се преоткрият и да оцелеят в новия свят на технологиите.

Компанията досега си беше поставила лимит за производство на 10 000 автомобила годишно. Сега обаче е на път да се откаже от него и да започне да произвежда още повече коли. Това включва и нови модели като SUV, за който Марчиони обещава да бъде най-бързият на пазара и да бъде представен в края на 2019 г. или 2020 г. Новите модели ще трябва да изпълнят и новата цел на Ferrari − удвояване на оперативната печалба до 2 млрд. евро до 2022 г.

Сподели.