Новото хипер Ferrari е твърде лудо за нормалните пътища

Pinterest LinkedIn +

Обновеното Ferrari FXX-K Evo ще може да се кара само на писта, и то не в официални състезания.

Ferrari представи новото поколение на хиперавтомобила FXX-K. Новият модел се казва FXX-K Evo и е още по-луда и агресивна версия на и без това най-лудото и агресивно Ferarri до момента.

FXX-K Evo не може да се използва по обикновените пътища, защото не отговаря на изискванията за тях. Не може да се използва и в официални състезания поради същата причина.

Идеята е FXX-K Evo да бъде автомобилът с абсолютния максимум на възможностите на Ferrari, когато няма никакви ограничения. Колата може да се използва само на писта, като Ferrari я държи през цялото време при себе си и организира събития и състезания за собствениците.

FXX-K Evo ще се произвежда както като отделен автомобил, така и като пакет с ъпгрейди, който може да се добави към предишния модел FXX-K. От него има само 40 бройки, като се очаква сходно число и за FXX-K Evo, макар Ferrari да не дава конкретна бройка.

Но най-интересното при FXX-K Evo са спецификациите. Автомобилът има 6,3-литров V12 двигател и електрически мотор. Само двигателят генерира 850 к.с. и 749Nm въртящ момент. В комбинация с електромотора общата мощност достига 1036 к.с. и 900Nm.

Мощността се предава до колелата чрез 7-степенна кутия с двоен съединител и технологии от Formula 1. Цялата мощ отива само към задните колела, които са с 20-цолови джанти и 345мм широки гуми.

Основните подобрения при FXX-K Evo са в аеродинамиката. Тя генерира натиск от 640 кг. при скорост от 200 км/ч и над 830 кг. при максималната скорост. Според Ferrari това е с 23% повече спрямо FXX-K и цели 75% повече спрямо LaFerrari, върху която колата е базирана.

За съжаление, Ferrari не дава данни за постиженията на колата на писта. TopGear припомня, че FXX-K прави обиколка около пистата "Фиорано" за 1 минута и 14 секунди, което е с 5 сек. по-бързо от LaFerrari. Очаква се FXX-K Evo да свали това време поне с една секунда.

Сред по-интересните технологии в автомобила са тракшън контрол от Formula 1, нов е-диференциал от трето поколение, множество промени в окачването. Има и промени в интериора с нова система за телеметрия, по-ергономичен волан и др. Колата трябва да е и по-лека, но Ferrari не дава информация и за това. FXX-K тежи около 1255 кг. Цената също остава в тайна, но всички вече са продадени на предварително избрани и одобрени клиенти.

Сподели.